Zvornički Rusi

rua

 

Malo još potomaka ostalo

 

Osim Jevreja, Zvornik je imao i svoje Ruse, ljude koji su na ove prostore došli između dva svjetska rata. Među njima je bilo ljekara, inžinjera, umjetnika, plemića i pripadnika više građanske klase stare Rusije. Svojim radom doprinjeli su bržem razvoju Zvornika,a medju njima su, kako u knjizi “Zvornički spomenar” navodi Zoran Ivanović, bili poznati dr Efanov, dr Gorječkovski, dr Kiril Ljahov. U gradnji mosta učestvovao je ing. Vasilij Tonjko.

Spahiski sin Ivan Serpuhovitin ostavio je dosta traga u istoriji grada, kao i njegova supruga koja je predavala ruski jezik.Oni su imali kćerku Angelinu i dva sina Leonida i Vitalija, Tolju, za koga je bila udata Mira,sestra Duška Spreme. Toljin sin Saša Serpuhovitin živi u malom Zvonriku,ima sina koji nosi djedovo ime, i sagradio je crkvu od sredstava koje su mu donirali Rusi.

ani1

Angelina Serpuhovina bila je udata za poznatog zvorničkog frizera Jovu Todorana, a njihova kćerka je profesorica Lidija Pažin koja je od majke nasljedila ljepotu.

Neki Rusi iz Zvornika otišli su kasnije u zapadnu Evropu i Ameriku, a na gradskom groblju sahranjeni su oni koji su ovdje zauvek ostali.

 

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
691375428Unesite mišem ovo: 6263