Zvorničanin u Norveškoj: Tamo se sigurnije, ovdje lijepše živi

5

 

Dvadesetdevetogodišnji Jovan Bošković je 2017. godine otišao u Norvešku. Tamo mu je već živjela sestra Andrea, išao joj je nekoliko puta u posjetu i odlučio da i on tamo nastavi život. Sa djevojkom Radom, koja mu je u međuvremenu postala supruga, uputio se put ove daleke zemlje. Oboje su  medicinski tehničari, tamo rade u svojoj struci i zadovoljni su poslom i životom, priča nam Jovan.

Na pitanje zašto je otišao kaže da ovdje nije video perspektivu. Bilo mu je malo lakše u početku jer je tamo imao sestru, mada ne žive u istom gradu, a posao je našao sam preko interneta.

1

- Živimo u gradu Jeshajm, blizu Osla, postao sam tata kćerke I dječaka. Norveška je uređena zemlja, sviđa mi se kako  mnoge stvari funkcionišu.Mirno je, vlada  spokoj, sigurnost u svakom smislu -finansijskom, socijalnom, za djecu.Norvežani se razlikuju od nas jer nisu puno druželjubivi, imaju svoju privatnost, dovoljno im je da imaju partnera, psa, izlete u prirodu. U gradu u kome živim ima ljudi sa prostora bivše Jugoslavije sa kojima se družimo. Osnovali smo svoje Udruženje,  fudbalski klub, folklorno društvo, čak i srpsku školu za našu djecu. Na turniru u Dramenu, osvojili smo nedavno drugo mjesto priča Jovan pokazujući nam fotografiju.

33

Norveška je planinska zemlja ali sa puno otoka,  fjordova, litica, lijepe prirode i klime koja mu odgovara, priča Bošković, ilustrujući to fotografijama sa nekih putovanja i njenog upoznavanja.

22

U Zvornik u kome ima puno drugova još iz djetinjstva dolazi kad god je u prilici. Na pitanje gdje sebe vidi kaže:” I ovdje i tamo jer se u Norveškoj sigurnije, a ovdje ljepše živi”.

-Kada bih morao da biram gdje će mi djeca odrasti prije bih odabrao Zvornik, jer ovdje može lijepo da se živi, pod uslovom da je čovjek ekonomski i politički nezavisan, da ima solidan I siguran posao koji ne zavisi od političke i stranačke situacije.Ovdje se opuštenije živi, više druži.Radujem se svakom dolasku u Zvornik kaže nam Jovan čiji su roditelji bili prosvjetni radnici. Majke Dušanke Klještan koja je umrla 2018. godine još se, po dobrom,  sjećaju mnogi njeni učenici i sugrađani.

33

1 Comments

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
152847693Unesite mišem ovo: 2171