Zoran Bogdanović - vajar impresivne internacionalne karijere

fhf

 

Zvorničanin Zoran Bogdanović je jedini i najpoznatiji vajar sa ovih naših prostora koji je ostvario zavidnu internacionalnu karijeru.

Nakon završene osnovne škole završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu 1977. a zatim i  Akademiju likovnih umjetnosti u istom gradu.

Rođen je u Kozluku 1957. godine, ali je ubrzo sa roditeljima i starijim bratom Goranom prešao da živi u Zvornik.

-Oduvjek je volio da crta, da pravi razne skulpture i otac ga je odveo u Sarajevo da upiše srednju školu. U jakoj konkurenciji je bio treći na prijemnom  a uspješan je bio kao student i na Likovnoj akademiji na kojoj je kasnije bio i profesor priča njegov brat Goran.

Zoran sa porodicom - suprugom Marijanom, sinom Markom i kćerkom Ksenijom od završetka rata živi u Melburnu u Australiji. Radi kao dizajner u jednom preduzeću i bavi se vajarstvom. Svojim radovima učestvuje na mnogim međunarodnim, prestižnim takmičenjima i osvaja nagrade, a njegove skulpture se mogu vidjeti u više gradova širom svijeta.

gjhg

- Svojevremeno je smatran najperspektivnijim mladim vajarom BiH, a među brojnim priznanjima je i ono, najveće grada Sarajeva. Bio je dobitnik Šestoaprilske nagrade za vajarstvo, priča Goran.

U Zvornik rijetko dolazi, poslednji put je bio prije desetak godina, a ove godine planira da dođe da primi nagradu Gran pri koju je osvojio prošle godine na 15. Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature održanom u Gornjem Milanovcu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pobednici 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature

fhf

Gran pri 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature dobio je Zoran Bogdanović, umetnik iz Australije, saopštili su organizatori te manifestacije, koja će biti predstavljena javnosti 6. juna u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu. U konkurenciji radova više od 420 autora iz tridesetak zemalja, Bogdanoviću je dodeljen Gran pri za skulpture Daily samples / Sunset, Daily samples / Sunny Day - Emancipovana forma, Osvajanje prostora.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

1

Zoranov brat Goran Bogdanović poznat je našim sugrađanima kao pravnik. Radio je u “Drinatransu”, a zatim kao sekretar u Tehničkom školskom centru. Ponosan je na uspjehe mlađeg brata i žao mu je što zbog straha od letenja avionom nikada nije otputovao u Austraiju da ga obiđe. U penziju je otišao prije tri godine, sa Zoranom se često čuje, a kada se i on penzioniše nada se da će više vremena provoditi zajedno.

Puno je Zvorničana koji su uspješni u svijetu, koji imaju zavidne karijere. Zoran Bogdanović je svakako jedan od njih. Goranu se zahvaljujemo što nam je pomogao da sugrađane podsjetimo na ovog velikog umjetnika koji nikada nije zaboravio rodni kraj i ljude u njemu.

 

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
943785621Unesite mišem ovo: 8375