Život satkan od upomena i ručnih radova

sfds

 

Miru Maksimović Zvorničani znaju kao medicinsku sestru, od nedavno u penziji, i suprugu novinara, pokojnog Brane Maksimovića. Majka je dvije odrasle kćerke, a sasvim slučajno, ugledavši je na jednoj manifestaciji, saznajemo da se bavi izradom ručnih radova i  to već odavno.

-Od osnovne škole  izrađujem razne ručne radove, majka me naučila svemu, to me opušta, uz igle i pletivo zaboravim na probleme, na brige. Puno toga sam uradila i poklonila prijateljicama, koleginicama, sada imam  više vremena pa sam se ozbiljnije  posvetila svojim rukotvorinama, priča Mira.

Kćerke Dragana i Gorana su joj dale ideju da otvori fejzbuk stranicu “Mamin kutak”  kako bi što više ljudi vidjelo njene radove.Uglavnom su to pletene stvari - bolera, topovi, ponča,šeširi,  trake za kosu, ali pravi i ukrasne kutije za nakit, slatkiše, zatim heklane kese za flaše namjenjene za slave i ostala slavlja.

11

Na pitanje da li joj nedostaje posao, jer je više od 40 godina radila kao medicinska sestra. Mira odgovara potvrdno.

“Radila sam na pedijatriji 25 godina, pet u patronaži, a iz Doma zdravlja otišla u penziju. Voljela sam svoj posao, trudila se da svima budem na usluzi, pomognem koliko mogu, naročito dok sam radila na pedijatriji, kada su bili u pitanju najmlađi i najosjetljiviji pacijenti -djeca. Čujem razne priče, sudbine, nije lako, ali je humano, nedostaje mi sve to”.

Nezaobilazno je bilo i  pitanje o pokojnom suprugu. Brano je bio poznati Zvornički novinar, ali mu je dosta nepravde nanjeto u životu što se odrazilo na njegovo zdravlje I prerani odlazak sa ovog svijeta.

-Jako mi fali, nedostaje svaki dan iako će uskoro 20 godina kako više nije sa nama. Bio je divan muž, suprug, čovjek prije svega. Ostale su upomene, njegove pjesme i knjige, zaslužio je poštovanje i sjećanje,  priča Maksimovićeva.

12

Njena kćerka Gorana od gipsa pravi razne ukrasne predmete i nakit od profesionalne gline i majka je jako ponosna na njene radove i kreativnost. Starija Dragana radi u Domu za stara lica u Kiseljaku i Mira je zadovoljna što ih je izvela na pravi put, pomalo sjetna što Brano nije bio sa njima da to zajedno urade, ali imale su prave uzore u životu.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
614582793Unesite mišem ovo: 7882