Za ovjeru učešća prijavilo se 587 političkih subjekata

11

 

Centralnoj izbornoj komisiji za lokalne izbore 2020. godine prijavilo se 587 političkih subjekata od čega je 135 političkih stranka. Navodi se ovo u saopćenju CIK-a BIH, piše bhdijaspora.net.

U petak 3. jula istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine.

U navedenom roku Centralna izborna komisija BiH je primila 587 prijava političkih subjekata za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2020. godine i to:

– Neovisni kandidati (nacionalne manjine) 47
– Grupe građana 20
– Udruženja građana 2
– Nezavisni kandidati 383
– Političke stranke 135

U saopštenju se navodi kako u navedeni broj nisu ušle prijave pristigle u Centralnu izbornu komisiju BiH putem pošte, izvan roka.

– Pregled političkih subjekata koji su podnijeli prijavu bit će dostupan javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH a nakon što ga odobri Centralna izborna komisija BiH. Centralna izborna komisija BiH će u skladu sa ranije utvrđenim rokovima izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, nakon čega se stiču uslovi za podnošenje prijava za ovjeru koalicija odnosno listi neovisnih kandidata – saopšteno je iz CIK-a.

Imajući u vidu činjenicu da finansijska sredstva za organizaciju i provedbu izbora još uvijek nisu osigurana Centralna izborna komisija BiH navodi kako ulaže maksimalne napore da, u kapacitetima kojima raspolaže, izborni proces ne bude ugrožen i prekinut.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
187493265Unesite mišem ovo: 7156