“Vratio se” Fića

22

Postavljena i spomen ploča

Bronzani spomenik narodnom heroju iz drugog svjetskog rata i političkom komesaru prve proleterske brigade, Filipu Kljajiću Fići koji je poginuo u Zvorniku 1943. godine, ponovo je na svom starom mjestu - u gradskom parku.

Vraćen je posle restauracije i za nadati se da na njega naši sugrađani neće kačiti razne kese i đačke torbe, džemperi i jakne, i šarati raznim sprejovima kao što je ranije bio slučaj. Prošlost i junake iz tog vremena treba poštovati i čuvati, kao i ostale spomenike iz dalje ili bliže istorije.

33

Na kući Amira Mustafića, u naselju Fetija, na čijoj lokaciji se ranije nalazila porodična kuća Kurića u kojoj je Kljajić preminuo nakon ranjavanja, ponovo je postavljena spomen ploča koju je godinama čuvao Ramiz Fejzić. Ploča još nije otkrivena, jer se čeka da se na njoj ispišu slova koja su izblijedila, priča nam jedan mladić koji radi u blizini kuće.

“Čekamo Rajka Avramovića da to završimo i ploču otkrijemo. Na njoj piše da je na ovom mjestu bila smještena prva proleterska brigada, vidio sam je ranije, priča on.

- Sretan sam što smo ploču kao i spomenik vratili tamo gdje im je mjesto, pokrenuo sam inicijativu da ta ulica ponese njegovo ime jer se sada zove Bolnička, po nekadašnjoj bolnici koja je tu bila, ali više nije. Za one koji ne znaju do poslednjeg rata glavna gradska ulica u Zvorniku se zvala ulica Filipa Kljajića Fiće kao i stari most. On je i sahranjen u Zvorniku, na partizanskom groblju u centru grada, priča Avramović.

hgkj

Filip Kljajić Fićo rođen je 1913 godine u Tremušnjaku, kod Petrinje, sadašnja Hrvatska, bio je partijski komesar Prve proleterske brigade, kasnije divizije, a od posledica ranjavanja preminuo je u 30 godini života u našem gradu.

1 Comments

Aleksandar (nije registrovan)

3 December 2020

Lepo je sto je spomenik Filipu Kljajicu renoviran, ali komunisti treba da znaju da je istorija postojala i pre njih. I ta glavna ulica se pre Filipa Kljajica Fice zvala drugacije, a i most takodje, po kralju Aleksandru I koji je svakako vaznija i veca istorijska licnost od jednog partizanskog heroja, tako da - treba cuvati proslost i sve spomenike, ali da ne preterujemo, i pre komunista je postojala srpska istorija, ne moze se sve po komunistima zvatim, a i iskreno, njihova odeologija nam je puno zla nanela. Komunisti nisu bili tolerantni vec su rusili sve sto im nije bilo po volji, ili preimenovali, ali danasnja vlast je tolerantnija, pa je obnovila spomenik, ali ne preterujmo.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
487253691Unesite mišem ovo: 7471