Vječiti načelnici gradskih odjeljenja

30

 

Na posjednjoj sjednici gradske skupštine imenovani su načelnici odjeljenja i službi. Ne možemo reći novi  jer su svi dosadašnji ostali u svojim foteljama u kojima su pojedini već tri i više mandata.

Rekorder  je načelnik za urbanizam Boško Kojić koji je tu više od deset godina. Zamjenio je Dragana Jeftića nakon njegovog odlaska u Banja Luku, i mada nije godinama mijenjao poziciju, jeste partiju, pa je nakon članstva u DNS , sada u DEPOS-a kome je pripala načelnička funkcija na osnovu međustranačkog dogovora i podjele lokalne vlasti i fotelja.

I Branko Jašić ”gazi” treći mandat na čelu odjeljenja za stambeno- komunalne i poslove saobraćaja kao kadar Socijalističke partije.  Staro novi načelnik finansija je Srđan Despić koji je na ovoj  funkciju od 2015. godine, nakon što je njegov predhodnik Bojan Ivanović  postao zamjenik gradonačelnika.

Umjesto Milana Cvjetinovića koji se zbog bolesti povukao sa posla, došao je Darko Stefanović koji je sada već drugi mandat načelnik za privredu i društvene  djelatnosti

 On je najmlađi od načelnika, među kojima je i Željko Smiljanić   koji već treći mandat  “vodi” odjeljenje za boračko invalidsku zaštitu. Njegov predhodnik  Đoko Janković sada  je rukovodilac  Službe za zajedničke poslove i upravljanje ljudskim resursima.

20

Među načelnicima je ponekad dolazilo do promjena, ali samo zbog rotacije sa jednog na drugo mjesto.Tako je i sekretar  skupštine Zoran Đukanović bio rukovodilac službe za javne nabavke , upravljanje razvojem i međunarodnu saradnju na čijem čelu je sada Miloš Tomić. Đukanović je na sekretarskom mjestu nasljedio  dugogodišnjeg sekretara Mitra Vasića koji je prije isteka mandata -penzionisan .

Većina od   načelnika su kadrovi SNSD-a (Despić, Stefanović, Smiljanić, Tomić, Janković, kao i Goran Pisić iz odjeljenja Komunalne policije i Rajko Jurošević, šef Službe civilne zaštite).

Kako nam je pojasnio Zoran Đukanović, sekretar Skupštine, oni se ne biraju na četiri godine, već im mandat traje koliko i saziv skupštine što suštinski dođe na isto.

Ukoliko bi skupština bila raspuštena i njima bi prestao mandat, a on im može prestati i na prijedlog gradonačelnika koji usvaja skupštinska većina.

S obzirom da je sadašnja skupštinska većina koju čine SNSD- DEPOS-  SP - DNS, jaka i stabilna imenovani načelnici ne treba da se brinu za svoje pozicije. Možda samo odu na neku bolju u Banja Luku ili Sarajevo poput nekih svojih predhodnika.

Dva načelnička mjesta pripala su i  kadrovima SDA. To su bivši predsjednik skupštine Mersad Mehmedović kome je povjereno odjeljenje za opštu upravu i Fahir Ferhatbegović već godinama rukovodilac  Odjeljenja za inspekcijski nadzor.

I mada je prije njihovog izbora  i imenovanja neophodno da se obavi  konkursna procedura,  ona je izgleda samo formalnost. Unaprijed se već zna kome koje mjesto pripada, (na konkurs se iz tog razloga niko drugi , dešavalo se i ne javi)  i na njega stranke raspoređuju svoje lojalne kadrove.

Mada, priznaje i jedan od dugogodišnjih načelnika, najbolje bi bilo  kada bi se njihovo načelnikovanje ograničilo na maksimum dva mandata, jer ipak je to funkcija, a ne stalno radno mjesto.

1 Comments

Anonimni (nije registrovan)

27 July 2021

Po sekretaru mu dodje nije sija nego vrat. Osim gos. Jasica koji je ostao doslijedan svojoj partiji svi ostali bi promjenili i ime ,a kamoli partiju samo da ostanu na vlasti .Nije ih sve novinarka prozvala ,a gdje su oni rukovodioci Javnih ustanova.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
972483156Unesite mišem ovo: 3777