Sve selidbe biblioteke

 

ljl

 

Gradska kuća ili biblioteka !?

 

Na jednoj od predhodnih sjednica gradske skupštine donesena je odluka da Zvornik dobije Gradsku kuću, reprezentativan objekat koji će, kako samo ime, kaže služiti za doček važnih gostiju. Jedna od mogućih “opcija” je i zgrada Kasine u kojoj je sada smještena Narodna biblioteka. Neki strahuju da će ,ukoliko do toga doći, ona se pretvoriti u kafanu, jer ima odličnu lokaciju za baštu, i nekada je tu i bila im mala fontana.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivanović nam je rekao da se još razmišlja o
mogućem riješenju , pa je jedna od varijanti da biblioteka bude smještena u novoj
zgradi koja se gradi preko puta Kasine , ili da se možda tu, u njoj jedan dio koristi za “ Gradsku kuću”.

Vidjećemo šta će biti, ako se desi , to će biti deveti put da se ova, jedna od prvihkulturnih ustanova u Zvorniku, za sedamdeset tri godine postojanja,”seli”. Tokom svog postojanja i rada,bila je smještena u zgradi sremskog komiteta KP kasnije objekat Privredne banke, zatim u prostorijama komunalnog preduzeća na čijim temeljima se gradi nova zgrada, pa potom , od 1955 do 1960. godine u kući Cvike Dabića u centru grada.

hfjhj

Jedno vrijeme je bila smještena u čitaonici u Srpskoj Varoši, a dugo godina od 1973. do posle poslednjeg rata nalazila se na poslednjem spratu zgrade u kojoj je sada spomen soba. Odatle je zbog potreba Radio televizije Zvornik iseljena u zgradu Kasine u kojoj je poslednjih dvadesetak godina.

jjkfkjf

Narodna bibliteka Zvornik osnovana je 1946. godine i u prvoj godini postojanja ,kako u svojoj knjizi “Zvornik -slike i bilješke iz prošlosti “piše Mehmed Hudović ,imala 423 knjige i 85 čitalaca . Sada raspolaže knjižnim fondom od više od 70.000 naslova, tri područne seoske biblioteke i više od hiljadu čitalaca. U svom sastavu ima i vrijednu muzejsku zbirku, kao i čitaonicu, organizuje često razne radionice, izložbe i promocije knjiga i sve više postaje nosilac kulturnih aktivnosti i zbivanja u gradu.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
129453678Unesite mišem ovo: 8677