Stanka i njene lutke

555

Stanka Galić, penzionisana nastavnica iz Kozluka kod Zvornika, već godinama skuplja porculanske lutke i ima ih pedesetak.

Sve je počelo slučajno, kada joj je sestra iz Njemačke poslala jednu lutku od porculana, svidjela joj se i odlučila je da počne da ih skuplja. Neke je kupila, druge dobila na poklon i ima ih dosta i iz inostranstva. Sve su različite i imaju svoju sobu u kojoj su izložene.

- Sve su mi podjednako drage, čuvam ih i pazim, rado pokazujem, ali nisu baš za
igranje jer su skupe i vrjedne, kaže Stanka koja skuplja i bižuteriju.Ima pune torbe
ogrlica, narukvica,bisera, šnalica i ostalih dragunlija i ukrasa koje bi voljela da ima
svaka žena.

Bavi se i ručnim radom, izvezla je mnoge goblene, miljea, stoljnjake, plete džempere i još mnogo toga. Puna joj je kuća raznih rukotvorina, a krase je i brojne porculanske figurice koje takodje godinama sakuplja i čiju zbirku bi poželjeli mnogi muzeji.

45

Stanka je 53 godine u braku sa Budimirom,upoznali su se kao kolege radeći u školi. Sada u penziji bave se, svako svojim hobijem.

Budimir koji je završio likovnu akademiju bio je prvi modni kreator sa ovih prostora i radio je u Zvorničkoj fabrici “Vezionica“ koja je nadaleko bila poznata po vezu, programu za bebe i oslatim unikatnim modelima. Sada uživa u lovu i ribolovu.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
845671932Unesite mišem ovo: 3166