Stanje povrijeđenog migranta dobro

22

 

Prebačen na hirurgiju

Abdurahman Aliji, 25 - ogodišnji migrant iz Sirije koga je voz teško teško povrijedio prije 14 dana u Karakaju, dobro se osjeća. Nakon operacije u zvorničkoj opštoj bolnici njemu su morale biti amputirane obje noge ispod koljena, a zadobio je i povrede glave. Iz šok sobe sada je prebačen na hirurško odjeljenje, gdje leži u sobi sa šest kreveta. U posjetu mu svakodnevno dolaze drugovi, migranti iz njegove zemlje koji očekuju da će se domoći neke od zemalja Evropske unije.

Kako nam je rekao direktor ove ustanove Ivan Popović, mladić je u dobrom fizičkom, ali i psihičkom stanju što je takođe dobra vijest. Preko telefonske aplikacije koja služi za prevod kontaktira sa medicinskim osobljem koje se trudi da mu ništa ne nedostaje.

33

Prilikom posjete zatičemo više njegovih prijatelja oko njegove bolničke postelje. Kažu da su zadovoljni kako se ljekari i ostali iz bolnice brinu za Abdurahmana, a na naše pitanje treba li mu šta od garderobe ili hrane kažu da sve ima.

Uprkos teškim povredama i amputaciji nogu, Aliji ima osmjeh na licu. Hrabro sve
podnosi i ne žali se ni na smještaj ,ni tretman. Jedan od njegov drugova nam kaže da su stupli u kontakt sa Crvenim krstom BIH i da im je cilj da mu obezbijede odlazak u Evropu na lječenje.

- U posjetu mu dolaze njegovi sunarodnici, takođe migranti, i ja sam ga nekoliko puta obišao i zadovoljan je odnosom prema njemu, a svjesan je svega. Čeka ga dug oporavak, a mi nismo upućeni da li će ga i kada ko od nas preuzeti, i kakva mu je dalja sudbina, kaže Popović.

Ipak, mladog migranta koji je teško nastadao na području Zvornika niko nije obišao od predstavnika gradske vlasti, ili iz nekih drugih institucija i organizacija poput gradskog Crvenog krsta. Bez obzira što se radi o ljudima koji ponekad i ilegalno prelaze granice, prebacuju se na razne načine i pri tome ne rijetko i stradaju, ipak su ljudska bića kojima treba pomoć i topla riječ na čemu su beskrajno zahvalni.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
247965831Unesite mišem ovo: 5997