“Sitno samljeveno”: knjiga aforizama Milana Pantića

2

 

Naš sugrađanin Milan Pantić izdao je knjigu aforizama pod naslovom: “Sitno samljeveno”. Ovo je njegova druga knjiga aforizama i na nju se dugo čekalo, s obzirom da je prvu “Znam za jadac”objavio davne 1994. godine.

Iako godinama piše aforizme nije žurio sa štampanjem knjige već ih je objavljivao u mnogim prestižnim časopisima i portalima poput “Politike”, “Večernje novosti”, “Šipak”, ranije Ošišani jež “, a mnogi su i nagrađeni.

“Sitno samljeveno” sadrži 420 aforizama, na 128 stranica i podjeljeni su, tematski u pet ciklusa. To su : Žene i djeca, Kočenje uzbrdo, Zbrda- zdola, Selo neveselo i Odumiranje mjera (posvećeno koroni).

- Većina aforizama objavljenih u knjizi nastali su u poslednja tri mjeseca, osim o koroni. Nekako teške situacije me dodatno inspirišu na pisanje tako da sam prvu knjigu aforizama objavio u ratu, a drugu za vrijeme pandemije. Kad su teška vremena izlaz iz njih tražite u nekim drugim stvarima, ja u pisanju, kaže Milan.

Naglašava da aforizmima ne želi da diže revoluciju, već da popravi postojeću situaciju, da na kratak ali efektan način prokomentariše neke aktuelne pojave u našem društvu poput mita, korupcije, nepotizma, odlaska ljudi i ostalo što se da sitno “samljeti”

Zanimljivo je da je ilustracije za knjigu kao i za naslovnu stranu uradio Pantićev kolega po peru, Zvorničanin Momir Vasić, a interesantno je i da je knjiga bez sponzora, što je rijetkost u današnje vrijeme.
 

453543

Milan Pantić je diplomirani elektroinženjer, ali pisanje i novinarstvo su njegova velika ljubav tako da je godinama bio urednik novina “Srpski glas”, “Drinski”, radio u Radio i Televiziji Zvornik.

Na festivalu aforizama održanom nedavno u Zvorniku Milan Pantić je, u jakoj konkurenciji, osvojio treće mjesto, a ponovo ćemo ga moći vidjeti i čuti uskoro na promociji knjige koju obećava da će održati. S obzirom na njenu sadržinu sigurno je da će knjiga biti čitana i citirana, a do promocije evo nekoliko aforizama.

Narod želi promjene, zato poslanici mijenjaju partije; Podmićivanje je kažnjivo, kažnjeni su svi koji to ne čine, Pandemija je na izmaku, preostalo je još ponešto da se zamaskira…

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
856293147Unesite mišem ovo: 4849