Sagrađen prije 90 godina

111

Bio i na filmu

Ovih dana stari pješački most na rijeci Drini koji spaja njene dvije obale je aktuelan zbog rekonstrukcije. Most je svečano pušten u saobraćaj 1929. godine, a nazvan je po kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću koji je finansirao njegovu izgradnju. Radovi na gradnji trajali su tri - četiri godine, a njima su rukovodili inžinjeri Mićić iz Ljubovije i Žilov iz Rusije. Po završetku gradnje, zaprežnim vozilima dovezeno je na most 30.000 tona kamena da bi se ispitala njegova izdržljivost bilježi Mehmed Hudović. Nakon 15 dana kada je utvrđeno da je most čvrst i stabilan, kamen je podignut a most svečano otvoren.

222

U aprilu 1941. godine most je srušen. Radovi na njegovoj dogradji i dovođenju u sadašnje stanje započeli su u jesen 1945, a završeni godinu dana kasnije. Kao radna snaga korišteni su Italijanski i Njemački zarobljenici. Most je tada ponio ime narodnog heroja, političkog komesara Prve proleterske brigade, Filipa Kljajića Fiće koji je poginuo u Zvorniku 1943. godine.

Na mostu koji je simbol grada i po kome je Zvornik prepoznatljiv, poznati reditelj Emir Kustirica je snimio scene mjesečarenja dječaka Malika u filmu "Otac na službenom putu”.

Prije desetak godina vraćen mu je prvobitni naziv, a nakon 90 godina od podizanja i dugo čekane rekonstrukcije, stari most zablistaće novim sjajem.

333

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
423756891Unesite mišem ovo: 4843