Prvi zvornički ambasador

111

 

Predsjedništvo BiH imenovalo je 2005. godine Milutina Vasiljevića iz Zvornika za ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bilo je to veliko priznanje za ovog našeg sugrađanina, ali i sam grad koji je tako u svojoj istoriji dobio prvog zvaničnog diplomatu.

Vasiljević je radio kao odgovorni projektant u tehničkom birou u fabrici glinice “Birač”, kao i njegova supruga Cvijeta koja ga je pratila i na novoj dužnosti u ovoj bogatoj arapskoj zemlji u kojoj su boravili tri godine.

112

Na naše pitanje čega se najviše sjeća iz tog perioda, bivši ambasador kaže da mu je teško da izabere šta mu se najviše dopalo i šta će zauvjek pamtiti, jer je, kaže, tamo puno toga bilo zanimljivog, novog, različitog u odnosu na našu kulturu i život na ovim prostorima.

“Bio sam ambasador u UAE od 2005. do 2008. godine, i sve mi je ostalo u najljepšoj uspomeni”, priča Vasiljević koji je , kako to dužnost amdasadora nalaže, boravio sa porodicom-suprugom i tri kćerke koje su takodje bile oduševljene svime što su tamo vidjele i doživjele.

- Nova zemlja, novo iskustvo, drugačija kultura, običaji, kuhinja, ali bilo nam je lijepo, a posebno smo ponosni što smo za vrijeme našeg boravka tamo upoznali dosta zanimljivih ljudi i što smo predstavljanjem privrednih, turističkih pa i kulinarskih ljepota našeg Zvornika i BiH uspješno reprezentovali našu zemlju priča Cvijeta koja se svojom ljepotom i pojavom isticala medju suprugama ostalih ekselencija.

113

Nakon završetka mandata Milutin se vratio u Zvornik, u fabriku glinice, zajedno sa suprugom. Od prije nekoliko godina su u penziji, dobili su unuke, i često se mogu vidjeti u šetnji pored rijeke Drine koju ne bi mijenjao za sve ljepote Abu Dabija.

Njegove bivše kolega imaju samo riječi hvale za Vasiljevića koji je bio i ostao skroman, tih čovjek i pravi gospodin. Prije fabrike i diplomatije radio je kao profesor u srednjoj školi u Karakaju. Za svoj rad i doprinos kao ambasador BiH u UAE dobio je nagradu za Dan grada jer je to itekako zaslužio, a svakako će biti zapamćen i kao prvi (i za sada jedini) zvornički ambasador.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
514792683Unesite mišem ovo: 4711