Prvi gramofon stigao iz Beča

sff

 

Glavno mjesto kulturnih dešavanja početkom prošlog vijeka u Zvorniku bila je Kasina, odnosno tadašnji oficirski dom. Po selima, osim škole, kulturne manifestacije održavaju  se u narodnim čitaonicama. One su posjedovale i knjige koje su služile za obrazovanje odraslih, a učitelji su bili angažovani i u održavanju tečajeva za one koji su htjeli da nauče nešto novo.

Dosta pažnje  posvećivano je pripremanju i izvođenju pozorišnih predstava u kojima su glumili zvornički amateri, kao i sviranju sviranju narodnih instrumenata tako da je postojalo više različitih orkestara.

Trgovac  Cviko Dabić važio je za  jednog  od najboljih glumaca i igrao je u većini tadašnjih pozorišnih komada. Publika je mogla gledati predstave: “Ropstvo Janković Stojana”, Jazavac pred sudom, “Kosovka u sadašnjosti” i druge. 

xvx

Stevo Popović imao je svoje muzičke instrumente i sa svojim orkestrom  svirao je u parku gdje se sada nalazi Centar za dijalizu. Porodice Kovačevići i Nikolić  su imale klavir, a Kristina Kovačević bila je jedina žena koja ga je znala svirati.

Da su Zvorničani i tada bili ljubitelji dobre muzike govori i to što je u gradu često gostovao i orkestar nadaleko čuvene Sofke Nikolić. Pamti se i da je bečki đak, Branko Ristić bio  vlasnik prvog gramofona u Zvorniku, a bili su organizovani i kostimbalovi odnosno maskenbali kako se sada zovu, kojima su se naročito radovala djeca.

(izvor: Zoran Ivanović “Zvornički spomenar” )

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
759624138Unesite mišem ovo: 3891