Prva zvornička gimnastičarka i atletičarka

11

Nastavila porodičnu tradiciju bavljenja sportom

Sofija Sonja Kovačević, udata Stanišić, je prva žena nastavnica fizičkog vaspitanja u Zvorniku, i najpoznatija atletičarka i gimnastičarka. Daleke 1971. godine počela je da predaje nastavu fizičke kulture u školi u Osmacima, zatim u Sapni, pa u Zvorniku odakle je prije šest godina otišla u penziju. Ono po čemu je postala poznata je njeno uspješno višegodišnje bavljenje gimnastikom i atletikom.

Njena najuspješnija disciplina je bilo trčanje na 800 metara, a neki od učenika, kod kojih je razvila ljubav prema sportu, su takođe krenuli njenim stopama kao svojevremeno Milijana Ščekić koja je bila izuzetna u skokovima u dalj.

- Voljela sam sport i rad sa djecom, podsticala da se njima bave, nisam forsirala ni jednu vrstu sporta posebno, ostavila sam njima da sami izaberu koji im najviše odgovara. I sama sam se njime bavila nastavljajući porodičnu tradiciju jer su moj otac Boško i stric Vaso bili poznati “Sokolari”. Tata je godinama bio starješina sokolskog društva, a i njegov brat se bavio sportom i tu ljubav su i na mene prenieli, priča Sofija koja potiče iz stare i ugledne zvorničke porodice.

12

Njen djeda Stevan poklonio je zemlju za gradnju crkve u Zvorniku, njegovi sinovi su puno putovali, bavili se sportom, bili aktivni u kulturnim dešavanjima, Boško je svirao klavir i tamburu, Vaso violinu. Porodičnu tradiciju nastavila je Sofija jer kako kaže sport je u njenim genima.

Sada u penziji vrijeme provodi mirno, dosta čita, zbog problema u vezi njenog muža koji je bio vojno lice, malo joj je i zdravlje narušeno ali se neda jer je bila i ostala borac, pobjednik u mnogim ne samo sportskim izazovima.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
134872695Unesite mišem ovo: 9948