Prva zdravstvena ustanova u Zvorniku

11111

Nekada bolnica sada ruina

Mlađi Zvorničani možda i ne znaju da je ova stara zapuštena zgrada u naselju Fetija prva bolnica u gradu podignuta početkom dvedesetog vijeka. Izgradjena je za potrebe vojnog garnizona u Zvorniku, ali je istovremeno služila i civilnom stanovništvu do kraja prvog rata. Sada u njoj žive oni koji nemaju gdje, a ima itekako zanimljivu prošlost.

Kako je u svojoj knjizi o Zvorniku zapisao Mehmed Hudović, izmedju dva svjetska rata u njenom prizemlju bila je Finansijska kasarna, a u posleratnom periodu najduže je bila Đački dom.

12

Dom zdravlja otvoren je 1957.godine kada se cjelokupna zdravstvena služba Zvornika uselila u novi objekat na kome je formiranjem Medicinskog centra 1972.godine dogradjen još jedan sprat. Kasnije su dvije drvene barake koje su služili kao pomoćni objekti srušene, a na njihovom mjestu nikla nova zgrada Zdravstvenog centra i Centar za hemodijalizu.

Najavljuju se nova ulaganja u Zvorničko zdravstvo, gradnja odnosno proširenje sadašnje bolnice u koju će se investirati više od 20 miliona maraka, ali možda ne bi bilo na odmet sanirati i objekat u kome se nalazila prva bolnica jer je pravo ruglo našeg grada i pitanje je dana kada će se se srušiti. Prvi ljekar u Zvorniku posle drugog svjetskog rata bio je dr Kiril Ljahov, a prvi specijalisti za pojedine oblasti medicine su bili dr Sergije Lugovski (hirurg), dr Muriz Ibrahimović (ginekolog), dr Muhamed Jelkić (internista) i dr Pavle Ignjatović (pedijatar).

13

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
854721369Unesite mišem ovo: 9293