Predmeti iz perioda Jugoslavije

qq

 

Markice, Vučko, ploče
 

U proleće 2020. teško je započeti tekst, a ne spomenuti pandemiju korona virusa.

Ipak, mali beg od stvarnosti predstavlja virtuelna izložba koju je pokrenuo Muzej Jugoslavije i mnoge vraća u mladost i vreme koje iz ove perspektive možda deluje kao izmišljeno.

Muzej Jugoslavije pokrenuo je akciju #YUDOM , virtuelnu izložbu koju kreiraju svi koji pronađu u kućama predmete iz nekadašnje Jugoslavije i objave fotografije na društvenim mrežama.

Marija Simić ima fiksni telefon bele boje Iskra Slovenija . Telefon je dobila od komšinice. Ne zna gde ga je kupila, ali telefon i dalje radi

„Tada smo bili važni i priznati, a dizajn predmeta mi se dopada, jer njihovo trajanje i danas dokazuje kvalitet“, „Jedva čekam da se završi izolacija kako bih mogla da posetim kuće bake i deka i pronađem još predmeta iz Jugoslavije. Za mene akcija tek počinje!“, kaže Marija.

Danilo Stojić ima 38 godina, bavi se pisanjem i video produkcijom u Beogradu.

Njegova verenica je „nabasala“ na poziv Muzeja Jugoslavija, pa su odlučili da „malo pronjuškaju po stanu“.„Vučko je nekako oduvek bio deo mog životnog prostora“, kaže Danilo

Njegov tata ga je doneo iz Sarajeva kad je Danilo bio mali i u početku je „visio“ na zidu sobe u kojoj su spavali brat i on.„Sada krasi terasu u stanu i javlja koja je temperatura napolju“.

Stojić kaže da mnogi predmeti koje je video u projektu muzeja „bude nostalgiju“.

„Sećaju na neko bezbrižno detinjstvo, koje se sad čini kao da je deo nekog drugog, izmišljenog života“, kaže on. Danilo za sebe ne može da kaže da je jugonostalgičar, iako i „sadašnju državu ne oseća kao svoju zemlju.„Isto tako niti bilo koju od susednih država bivše Jugoslavije ne osećam kao inostranstvo. Pa recimo da su ovi predmeti kao nekakvo podsećanje da sam u smislu zemlje porekla – siroče“, dodaje Stojić.

6

Anđelija Popović je u Novom Sadu upisala fakultet, a posle studija je odlučila da tamo ostane. Ona je turizmolog, partner u porodičnoj stolarskoj radionici i kolekcionar starih sitnica. Za projekat Muzeja Jugoslavija je čula slučajno, te je odlučila da se priključi.

Anđelija kaže da je značke sakupljao njen deda.„Od Vardara do Triglava svako je preduzeće imalo svoju“, kaže ona i otkriva da su joj posebno interesantne značke hotela. Na „buvljoj“ pijaci ih je platila samo 10 dinara po komadu.

Kustoskinja Sara Sopić iz Muzeja Jugoslavije kaže je ovo bio način da se programska delatnost ove ustanove usmeri ka digitalnom sadržaju, zbog vanrednog stanja i nemogućnosti da posetioci dođu do njih. „Pod sloganom Ostani u muzeju omogućili smo publici da poseti virtuelno pojedine izložbe“, kaže Sopić . „Najviše je zaživeo na Instagramu, jer je to možda najzahvalnija platforma za ovakav tip projekta“, kaže Sopić. U projekat se uključio ceo region.

„Fotografije danonoćno stižu iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i naravno u najvećoj meri iz Srbije odnosno Beograda i Novog Sada“, kaže Sara i dodaje da je im statistike govore da se u projekat uključila široka grupa ljudi od 16 do 65 godina. Stariji učesnici šalju fotografije predmeta koje za njih imaju neku sentimenatalnu vrednost, dok su pripadnici mlađih generacija uglavnom oni koji cene estetiku jugoslovenskog dizajna jer je retro i šik pa svoje domove ukrašavaju predmetima iz ovog perioda.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
594162378Unesite mišem ovo: 8997