Poznati Zvorničani - svjetski, a naš

1

 

Na tabli postavljenoj kod platoa muzičke škole, osim osnovnih podataka o njegovoj rekonstrukciji nalazi se i fotografija sa nekoliko podataka o Zvorničaninu, Nikoli Vasiću, najpoznatijem graditelju violina između dva svjetska rata.

Rođen je 1896. godine, otac mu je bio Risto, terzija (krojač), a majka se zvala Draginja, i imali su troje djece. Kako piše Mehmed Hudović, Nikola odlazi u Novi Sad na izučavanje zanata za pravljenje gudačkih instumenata, a usavršava ga u Čehoslovačkoj. Zatim boravi u Rusiji, Kini i Japanu, da se se 1925. godine nastanio u SAD. Tu ga otkiva čuveni sjeveroamerički virtouz na violini, Elman i naziva ga najvećim svjetskim graditeljem violina.

2

O Vasiću kao umjetniku, graditelju violina, pisali su mnogi prestižni američki listovi, a njegov rad pratili su i u nekim Evropskim zemljama kao i u Jugoslaviji. U rodni grad dolazio je 1928. i 1930. godine. Osjećao je nostalgiju za zavičajem, nije zaboravio maternji jezik i stalno se dopisivao sa rodbinom u Zvorniku. U jednom od pisama sjeća se nekih slika iz svog djetinjstva. “Vrh Vratolomca blaženo se sunča, a dole pod njim Lišičnjak uživa u hladovini pod beharom šljiva, džanarika i dudova...”

U Baltimoru je Vasić imao svoju radionicu i prodavnicu violina, a u tom gradu je umro 1961 godine.

3

Na muralu koji su zvornički srednjoškolci nacrtali povodom sto godina postojanja škole nalazi se i lik Nikole Vasića kao jednog od najpoznatijih Zvorničana koji su daleko stigli u svakom smislu. Što bi rekli – svjetski, a naš, i stoga je zaslužio da ga pamtimo, spominjemo i makar na njega podsjetimo “tablom i muralom”.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
529873461Unesite mišem ovo: 7637