Poplave koje se po zlu pamte

100

 

Zvornik je grad na vodi, tačnije rijeci Drini koja je njegov ukras, znak prepoznavanja, uživanja, odmaranja. Ali ponekad kada se rijeka izlije iz svog korita bude i uzrok mnogih nedaća i šteta.

Kako Mehmed Hudović bilježi u svojoj knjizi “Zvornik - slike i bilješke iz prošlosti”najveća poplava zabilježena je u novembru 1896. godine kada je Drina poplavila sve kuće koje su se nalazile duž glavne ulice u gradu. Stariji ljudi su pričali da su čamci vezivani za zgradu bivše banke u centru grada i sremskog načelstva, sada gradske uprave.

Na njoj je uklesan datum 10.XI 1896. godine i linija koja označava visinu do koje je voda tog dana prodrla u zgradu.

101
 
Velika poplava zadesila je naš grad i 2010. godine kada je obilježavao 600 godina postojanja. Tada se pod vodom našao veliki broj stambenih i poslovnih objekata poput autobuske stanice u gradu, ali jos više u prigradskim naseljima kao Karakaj u kome su veliku štetu pretrpjela brojna fizička i pravna lica. Nešto manja poplava od te bila je četiri godine kasnije, 2014. godine, koje će se takođe mnogi po zlu i pričinjenoj šteti, dugo sjećati.

U knjizi “Na Drini ćuprija” nobelovac Ivo Andrić o poplavama piše:

“U nepravilnim razmacima, od dvadesetak do tridesetak godina nailaze velike poplave koje se posle dugo pamte kao što se pamte bune ili ratovi i dugo se uzimaju kao datum od koga se računa vreme i starost gradjevina i dužina ljudskog veka (Na pet - šest godina prije velikog podvodnja ,uz veliki podvodanj itd.)

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
169783425Unesite mišem ovo: 7925