Otac na službenom putu u Zvorniku

3

 

Malik i mjesečarenje na mostu

Mladjim Zvorničanima je sigurno manje poznato da su u njihovom gradu i susjednoj Banji Koviljači snimane pojedine scene kultnog filma “Otac na službenom putu “čiji junaci su bili likovi iz stvarnog života. Među njima je dr Kiril Ljahov koji je nakon drugog svjetskog rata bio jedini ljekar u Zvorniku. Mnogi ga se i danas sjećaju sa velikim poštovanjem, a njegov lik i životne i porodične probleme zbog bolesti kćerke, su toplo dočarali scenarista filma Abdulah Sidran i reditelj Emir Kusturica.

Zanimljivo je da je Sidran dio mladosti i odrastanja,odnosno osnovnog obrazovanja, proveo u Zvorniku i dio te atmosfere, zbivanja i likova pretočio u film koji je 1985. godine, osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu. Scene mjesečarenja dječaka Malika su snimljene na starom pješačkom mostu,a neke u susjednoj Banji Koviljači, u legendarnom,nedavno odnovljenom Kur salonu.

Povodom 30 godina od dobijanja te značajne nagrade ,a u znak sjećanja na nju, kao i snimanje u Zvorniku, članovi slikarske radionice “Paleta” su naslikali mural na zgradi pošte na kome se nalaze glavni junaci ovog kultnog filma.

Godije 1975 u Zvorniku i okolini sniman je i film “Sarajevski atentat“ u kome su glumili, tada mladi i lijepi Irfan Mensur u ulozi Gavrila Principa i Radoš Bajić koji je igrao Nedeljka Čabrinovića. Mnoge mlađe Zvorničanke su sa velikom pažnjom pratile snimanje filma kao i kretanje glavnih glumaca koji svojom pojavom izazivali pažnju gdje god su se pojavili . Kako smo nezvanično saznali, ni oni nisu bili imuni na čari mladih i privlačnih Zvorničanki pa su se sklopila i neka lijepa prijateljstva.

Kasnije se Bajić vratio na ove prostore radi snimanja nekih svojih filmova i serija. U Malom Zvorniku ,u podzemnom gradu snimio je neke od ključnih scena serije “Ravna gora”,a u okolini Banje Koviljače je i poznati reditelj Zdravko Šotra snimao dijelove serije “Greh njene majke”.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
276813549Unesite mišem ovo: 3421