Nekad bilo, sad se spominjalo: Vodenice na Drini

1

 

Vodenice na Drini u prošlosti zvale su se “Drinke”. Zvornik je stalno imao dvije drinke, u Hridu i Beksuji i vodeničare koji su se bavili samo tim zanimanjem. U njima su se mljele žitarice.Postavljane su na brzim dijelovima rijeke i bile vezane za obalu sajlama koje su lengerima bile vezane za zemlju . Oko njih je uvijek bilo živo,a naročito u ljetnje mjesece  kada bi usljed suše potočare prestale sa radom. Posebnu živost davala su djeca koja su se najrađe kupala ispod vodenica I skakala sa njenih tumbasa i platica. Naravno, Drina je tada bila čista, bistra i zelena. Od obale do vodenice prelazilo se preko plazice ili se prevozilo čamcem. Vodenica u Hridu radila je do 1950., a u Beksuji do 1966. godine.

11

Drina se u starom vijeku zvala Drins I to ime se nalazilo na najstarijim geografskim kartama.

U staro vrijeme narod je Drinu nazivao Zelenika i Zelenka zbog njene biste I zelene vode u kojoj su se ogledali četinari.

Priča se da je turskom sultanu Mehmedu II Fetihu Osvajaču, koji je 1463. godine osvajao Bosnu, pao konju u vodu u sredini rijeke i utopio se. Sultan je tada uzviknuo: Bu su derin (Ova voda je duboka). Od riječi derin kažu kasnije je  Drina dobila ime.

(Izvor: Mehmed Hudović-Zvornik slike i biješke iz prošlosti)

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
679581243Unesite mišem ovo: 2585