Medicinska sestra koja se pamti po osmjehu

'hkhk

 

Malo ko u Zvorniku ne poznaje Divnu Maksimović, dugogodišnju medicinsku sestru, od prije tri godine u penziji. Ako je ime  znak, onda njeno ime, Divna, najbolje određuje njenu pojavu i karakter, mada za sebe zna reći da je na poslu kao i u životu stroga, ali pravična.

  • Bila sam profesionalna, poslovna, prema svim pacijentima sam se isto odnosila, svi su mi bili isti i podjednako važni, priča Divna koja je kao medicinska sestra počela da radi sa 19 godina, uz rad se dalje školujući. Bila je glavna medicinska sestra u Sapni, radila godinama u zvorničkom medicinskom centru na raznim odjeljenjima.

- Radila sam u dječijem i školskom dispanzeru, ranije u službi opšte medicine, pedijatriji, hirurgiji, a penziju sam otišla iz službe porodične medicine. Radila sam sa dosta  ljekara i sestara, najljepše mi je bilo u službi opšte medicine. Svi smo bili uglavnom mladi, lijepo smo se družili, često je bilo razloga za slavlje - udaje, ženidbe, babine, dobijanje specijalizacije.U najljepšoj uspomeni mi je ostao doktor Emanuel Lartej, rodom iz Gane, sa kojim sam prvo radila u Sapni, a zatim i u Zvorniku, kao i doktor Muhamed Begić. Nažalost, oni nisu više među živima, priča Maksimović.

k;k;k

Kaže da joj je najbolja koleginica i prijateljica sa posla bila i ostala Olga Vidović koja je takođe sada u penziji, pa Petra Zekić, Dragica Veljović, jedna divna mlada žena Suzana Nikolić i mnogi  drugi sa kojima je radila tokom 40 godina radnog staža.

  • Snažan utusak na mene tokom mog rada ostavili su pokojni dr Đoja Stojanović, podsjećao me je na mog oca, pa doktori Stojan Jokić,  Milivoje  Gajić, Vela Jovičić, Mira Simanić, pokojna Nevenka Novaković i njen suprug Radivoj,  Cvijeta Vasić, Vesna Cvijetić, Mira Vidaković  Pajić i mnogi drugi od kojih sam puno  toga naučila, kaže ona.

hkkj

Ni u penziji Divna ne odmara. Bavi se prodajom proizvoda firme “Limes”, druži sa prijateljima, šeta, čita. Kćerka Mila, Vukovac u osnovnoj i srednjoj školi, nedavno je upisala fakultet u Rusiji, u Sankt Petersburgu.

“ Mila studira genetiku što joj je bila velika želja, a iako je nedavno otišla na fakultet, već mi nedostaje, ali sam sretna što je ostvarila svoj san, kaže njena majka. Suprug Milomir radi u “Alumini”, i on im je velika podrška u svemu u životu.

  • Nije sve bilo lako na poslu, rad u smjenama, rad sa ljudima od kojih je skoro svaki imao neku svoju muku, bolest, tešku sudbinu. Znala sam često sa njima to odbolovati, nekad  se danima time  opteretiti, biti pod utiskom nečije teške životne priče, prisjeća se Divna koja se, sem za  posao i svoju porodicu,  više od decenije, sve do  smrti, brinula i o maćehi.

Ovu bivšu medicinsku sestru naročiti su voljeli mlađi pacijenti koji su često tražili da im baš ona da injekciju jer je imala laku ruku, kao i predivan osmjeh koji je i dalje krasi.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
548261739Unesite mišem ovo: 2747