Kad je Mlađo diktirao modu

8

 

U korak sa velikim centrima

Mladen Belić poznat kao Mlađo sigurno je jedan od najpoznatijih zvorničkih trgovaca. I možda sa najdužim stažom jer je do nedavno radio iako mu je 78 godina. Mnoge generacije su se kod njega godinama i decenijama oblačile, a on se starao da nabavi stvari po poslednjoj modi i da zvorničanke po tome ne zaostaju od žena iz većih gradova bivše Jugoslavije.

- Kao trgovac sam počeo da radim 1964, godine i sasvim slučajno u Zvorniku gde sam došao kod jednog prijatelja. Inače sam iz Loznice, i eto sve do prošle godine sam radio. Najduže sam ostao u Tekstilu i robnoj kući, a nabavljao sam stvari napoznatijih tadašnjih proizvođača Mura, Labod, kaže Mlađo.

tsd

Robna kuća koja je otvorena 1983. bila je puna raznih proizvoda, naročito je imala veliki izbor garderobe. Mlađo priča da im je velika čast bila što je na otvaranje robne kuće došao lično direktor tadašnje Mure iz Slovenije.

- To je bio prvi put da on prisustvuje otvaranju neke robne kuće u BIH, imali smo dobar “tim”- direktor Drago Sabljak, pa Mujo Kamšalić, ja i mnogi drugi koji su doprinjeli da budemo najuspješnija robna kuća u sastavu UPI-ja. Volio sam svoj posao, dosta sam putovao- po šest dana u Sloveniji, pa šest u Makedoniji, puno ljudi upoznao, ali za trgovca se moraš roditi, biti komunikativan, ljubazan , znati sa ljudima.

88

Poslednjih godina Mlađo je otišao u privatnike i mijenjao lokacije svojih radnji. Ranijih godina, do rata, narod je imao više para, bila bolja kupovna moć stanovništva, pa bilo i posla više. Sada se pad standarda itekako osjeti i stoga je, ali i zbog nekih zdravstvenih problema Belić odlučio da završi radni vijek.

Ali gdje god je radio, kod njega se zbog najboljeg izbora i najkvalitetnije robe, dolazilo. Žene su govorile “Idem kod Mlađe” i svi su znali o kome se radi, uvijek dotjeran, ljubazan, kupcima na usluzi.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
146975823Unesite mišem ovo: 8112