Iz starih novina: Vin prvi hotel u Zvorniku

hfg

 

Samo najstariji Zvorničani pamte da se prvi hotel u gradu nalazio u zgradi koju oni i danas zovu “Stara Drina”.

Jevrej Lazar Kraus u vrijeme Austro Ugarske okupacije sagradio je hotel koji je sve do 1918. godine nosio ime “Vin”, a između dva svjetska rata zvao se “Beograd” Bio je  centar svih dešavanja u gradu i održavanja raznih manifestacija.

Posle drugog svjetskog rata hotel je renoviran  i onda je dobio ime “Drina”. U to vrijeme imao je 21 krevet i zajednički toalet.  Dugo nije imao vodu, pa je ona donošena sa izvora sa Zamlaza.

Godine 1962. podignut je nedaleko od te zgrade, novi objekat u kome se nalazio istoimeni, za to vrijeme moderni  hotel “Drina” a u starom  hotelu je, prema sjećanju sada pokojne profesorice MIlice Sabljak,  ostala da radi kafana koja je bila uvijek puna stalnih gostiju.

“Kafana je dobila ime “Božur”, a kumovao je moj suprug Drago koji je uradio i neke ukrasne detalje u njoj, ispričala nam je prisjećajući se nekih podataka vezanih za hotel i život tih godina u Zvorniku.

Nema više ni profesorice, ni hotela “Drina” na čijim temeljima je podignut stambeno poslovni objekat,a  umjesto kafane “Božur” u zgradi poprilično staroj i oronuloj,  se sada nalaze - prodavnice.

g

 

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
917624835Unesite mišem ovo: 1466