Iz arhive: Naselje Kanare mijenja izgled

3

 

Naši mlađi sugrađani, kao i oni koji su ovdje izbjegli tokom rata, u većini slučajeva ne znaju da se dio Zvornika iznad spomenika poginulim borcima iz drugog svjetskog rata, kao i ovog poslednjeg, naziva Kanare. Ovaj dio grada koji je skoro u njegovom centru, nalazi se  izmedju Baira, Kuljanskog potoka i Fetije. Njime se spuštalo u glavnu gradsku ulicu i zato se govorilo da neko silazi niz Kanare ili izlazi iz grada uz Kanare.

12

Najvjerovatnije je da je naselje dobilo ime od turske  riječi kanara što znači klaonica. Zanimljivo je da je ovdje do 1930. godine bila i javna kuća čiji je vlasnik bio izvjesni  Pero Obradović, piše u svojoj knjizi :”Zvornik-slike i bilješke iz prošlosti”  Mehmed Hudović.

Ovdje je smještena i jedna od nekada najljepših zdanja grada, Andraševa vila. Većina i ostalih kuća koje su tu nalaze su  stare i nagrižene zubom vremena, neke su unazad godinu- dvije porušene, a na njihovom  mjestu podignute nove, veće spratnosti.

12

Kanare se mijenjaju kao što se i sam  izgled grada  mijenja, ali je još uvijek donekle prepoznatljiv, mada sudeći po stanju pojedinih kuća u tom dijelu grada, neophodna im je adaptacija.

5

Kanare je bio motiv i mnogih slikara, evo jedne sačuvane od zaborava nepoznatog autora, nastala  prije poslednjeg rata.

 

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
419385672Unesite mišem ovo: 1754