Iz arhive: Dugogodišnji zvornički direktori

11

 

Prije dvije godine objavili smo tekst o dugogodišnjim direktorima zvorničkih javnih preduzeća i ustanova koji su na tim pozicijama više decenija. Od tada do danas ništa se nije promjenilo, oni su i dalje u svojim foteljama, a rekorder je Vukašin Nikolić koji je na čelu Centra za socijalni rad - 29 godina !?.

 U Zvorniku ima više javnih lokalnih preduzeća čiji je osnivač grad, a na njihovom čelu su, shodno stranačkoj vladajućoj koaliciji i podjeli funkcija, direktori iz partija koje učestvuju u  vlasti. Istina, neki od njih su, kako su se partije na vlasti mijenjale, (pre)svlačili stranački dres i preletali u drugo, vladajuće “jato” kako bi sačuvali pozicije i fotelje.

Najdugovječniji zvornički direktor je svakako Vukašin Nikolić. On je na mjesto prvog čovjeka Centra za socijalni rad izabran u maju 1993. godine ! Ako se direktor imenuje na četiri godine, to znači da Nikolić  “troši” sedmi mandat.

3

Na naše pitanje kako je to moguće sekretar skupštine Zoran Đukanović kaže da nema zakonskih problema ni prepreka da Nikolić ostane na ovoj funkciji dok ne stekne uslove za odlazak u penziju ili skupština ne pokrene postupak za njegovu smjenu   kao što su ranije neki direktori  mijenjani nakon  promjene skupštinske većine ili nekog drugog razloga. U  ovakvom odnosu snaga  i stranaka, Nikolić ne mora brinuti za svoju poziciju, kao i neke druge mu kolege poput Njegosave Stjepanović koja je direktor zvorničke Narodne biblioteke od decembra 2000. godine.

Po podacima koje smo dobili u gradskoj upravi Vukomir Stanković je od 2007. godine na čelu javne ustanove “Naša radost “, odnosno gradskog vrtića koji je prije njega često mijenjao direktore od kojih se neki na toj funkciji nisu zadržali ni godinu dana.

 Zoran Radosavljević je prvo imenovan za direktora Doma za nezbrinutu djecu, a kada je on promjenio namjenu i preuređen  u Dom za stara lica, od  2011. godine nalazi se i dalje na rukovodećem mjestu, samo sa novim riješenjem.

Nakon Dušana Petrovića koji je “otišao “da savjetuje prvo premijerku,a sada aktuelnu  predsjednicu RS,  za direktora Doma omladine izabran je aprila 2014. godine Đorđe Deurić, dok je Vladan Matić u Rekreativno sportskom centru “glavni” od 2010. godine.

Zahvaljujući izbornim pobjedama i stranačkoj dominaciji SNSD i njegovih kolacionih partnera , načelnici gradskih odjeljenja traju koliko i partije čiji su kadrovi  S obzirom da se zna kojoj partiji pripada koje odjeljenje na raspisane konkurse se osim njih, najčešće drugi i ne javljaju, jer čemu  kada se zna za koga su ta mjesta rezervisana.

 Ipak, nakon isteka sadašnjeg mandata Zoran Radosavljević odlazi u penziju, a kraj „vladavine“ Nikolića se očekuje iduće godine takođe iz istog razloga. Mada, ne mora da znači, jer  je  direktor „Zvornikstana“ Miodgrag Jeftić zvanično penzionisan, a još uvijek je prvi čovjek tog preduzeća, tako da  je sve moguće, neki ljudi su  stvarno vječiti direktori.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
926857341Unesite mišem ovo: 5235