Ilindanski vašar - zabava uz ringišpil i muziku

1

 

Mnogi stariji sugrađani se sjećaju Ilindanskog vašara u Zvorniku koji je počinjao 2.avgusta i trajao četiti dana. Održavao se sve do izgradnje priobalnog puta, na prostoru od stadiona do ispod starog mosta, a roba se prodavala na tezgama.

Kako je svojoj knizi “Zvornik- slike i bilješke iz prošlosti“ napisao Mehmed Hudović, najinteresantije su bile šatre gdje se se prodavali slatkiši, zatim one sa pečenjem, i u kojima je svirala muzika. Obavezni pratioci vašara bile su razne sprave za razonodu i zabavu kao ringišpili, kriva ogledala, zidovi smrti...

Svi koji su nudili svoju robu i usluge činili su to glasno, sa dosta hvale, nadvikujući jedni druge, služeći se raznim pojačalima tako da je za vrijeme održavanja vašara u gradu vladala vika i dreka, živopisno opisuje Hudović vašarsku atmosferu.

Na vašar u Zvornik su pješice, kolskim kolima, kasnije automobilima, tizali ljudi iz okolnih mjesta da se provedu, nešto kupe ili vide sa rodbinom. Sada umjesto vašara, na Ilindan, 2.avgusta počinje Zvorničko ljeto, koje takodje traje više dana i na neki način održava tradiciju nekadašnjeg vašara. Kako muzikom tako i ostalim sadržajima koji se na ovoj manifestaciji mogu vidjeti, a koja će ove godine biti nešto redukovanog programa. Sigurno je da će “stići” i ringišpil odnosno luna park, prodavci balona i šećerne vune i sličnih zanimacija tako da će pored Drine ponovo th nekoliko dana vladati atmosfera kao nekada davno, za Ilindan.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
314267598Unesite mišem ovo: 3556