Dvadeset šest godina od prvog “Drinskog”

3

 

List brigade, pa korpusa

U mjesecu decembru 1993. godine izašao je prvi broj novina zvorničke pješadijske brigade VRS pod nazivom “Drinski”. Pokrenuli su ga neki zvorničani koji su bili u toj brigadi, a koji se nisu bavili novinarstvom osim Vojina Krsmanovića. Objavljena su ukupno 25 broja, a posledji, kao specijalno izdanje, štampan je, nakon rata, u februaru 1996 godine. U međuvremenu je od brigadnog prerastao u glasilo Drinskog korpusa, a u njemu su svoje testove objavljivali najpoznatiji tadašnji zvornički novinari : Nedeljko Kajiš, Milan Pantić, Vojin Krsmanović, Ivo Simić, Mirjana Mićić, kao i sa regije Birač poput Vuka Kovačevića, Zorana Jovanovića, Mirjane Lubarde, Riste Motike, Bore Miljanovića i fotoreportera Ozrenka Draškića. Takodje saradnici lista su bili i mnogi pisci,pjesnici, profesori, oficiri i ostali ljubitelji lijepe riječi kao i akteri događaja koji su obilježili to vrijeme.

- Cilj nam je bio da vas inforišemo, zabavimo i da vam omogućimo da se isami oglasite u listu.Nadamo se da je rat naša surova prošlost, a “Drinski” svjedočanstvo tog vremena “ piše u uvodniku poslednjeg 25 broja, štampanog po završetku rata.

- Bila je to dobra i kvalitetna novina, rado čitana jer smo pisali o svemu onome što je zanimalo naše borce. Bilo je tu i kritičkih tekstova poput onih o profiterima, dezerterima, ali i aforizama, humoreski, zanimljivih reportaža, priča sa ratišta. Zbog svog kvaliteta od lista brigade prerastao je u novine Drinskog korpusa, sjeća se jedan od perjanica novinarstva tog vremena, Milan Pantić.

Uz “Drinski” tih godina izlazio je i list opštine Zvornik “Srpski glas” koji se kasnije “ugasio” zbog besparice i prekida rada istoimenog javno izdavačko informativnog preduzeća .

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
328697541Unesite mišem ovo: 6825