Dva puta bili na čelu Zvornika

23

Odlazili pa ponovo birani

Od završetka drugog svjetskog rata do sada na čelu Zvornika izmijenili su se mnogi njegovi ugledni građani. U dva navrata fukciju “prvog čovjeka” opštine, obavljale su dvije žene – Desa Popović i Dragica Lazić, o čemu smo već pisali, a zanimljivo je da su u dva slučaja predsjednici odnosno načelnici opštine se ponovo našli na tom mjestu.

22

Radi se o Mahmutu Kavazoviću i Hadži Jovanu Mitroviću koji su dva puta bili birani na tu poziciju. Kavazović je predsjednik opštine bio, prvi put, od 1951. do 1952. godine, a zatim ponovo u periodu od 1954. do 1955. godine. Radio je u više preduzeća koja su se bavila trgovinom, a bio je i prvi direktor Distributivnog centra u Zvorniku odakle odlazi u penziju. Umro je prije tri godine u svom rodnom gradu u kome će ostati zapamćen kao dvostruki predsjednik opštine.

24

Drugi naš sugrađanin koji je bio predsjednik, a zatim i načelnik opštine je Hadži Jovan Mitrović i to od 1994. do 1997. godine, i od 2000. do 2001. godine kada se odrekao ove funkcije u korist mandata narodnog poslanika.

Na pitanje zašto je tako izabrao Mitrović kaže da je finansijski isplativije biti načelnik opštine, ali da je lakše biti narodni poslanik, da se može o mnogo čemu odlučivati i zakoni donositi.

“Teže mi je bilo obavljati tu funkciju u prvom navratu jer je bio rat, težak period u kome sam nastojao očuvati privredu, rad preduzeća i u tome sam uspio. Što se tiče razlike izmedju predsjednika i načelnika opštine i nema je, osim što načelnik ima veća ovlaštenja, ali mora imati dobru saradnju sa odbornicima u skupštini, ističe Mitrović.

333

Mitrović koji je sada predsjednik Srpske napredne stranke ne biježi od mogućnosti da se i treći put kandiduje za tu poziciju ali, kaže, samo ako bi mogao da napravi nešto bolje za narod i da spriječi njegov odlazak sa ovih prostora. Vjeruje da ima načina da se u našem društvu stvari mijenjaju na bolje i zbog toga je i dalje politički aktivan i angažovan.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
962781354Unesite mišem ovo: 5952