Dragan Spasojević nekada najbogatiji Zvorničanin

22

Od goriva do zgrada ...

Za Dragana Spasojevića se, godinama, nakon rata govorilo i pisalo da je kontraverzni biznismen jer je stekao veliko bogatstvo, mada nije jedini koji se naglo obogatio tih mutnih vremena. Počeo je biznis sa benzinom, pumpama, zatim je, zahvaljujući privatizaciji, kupio više preduzeća u Zvorniku, Bratuncu i Šekovićima, a prvi je počeo, kao privatnik, graditi zgrade u našem gradu. Naravno, namjenjene prodaji, a neke od onih koje je sagradio, narod još uvijek zove njegovim imenom.

U jednom intervju rekao je da se ne buni kada ga prozivaju da je bogat - “Uostalom, ja ni ne tajim da mi je cilj da imam što više i da na toj listi budem što bliži vrhu. Međutim ovaj istočni dio RS je siromašan u odnosu na zapadni, već u Bijeljini moje bogatstvo je zanemarljivo u odnosu na neke ljude, u Banja Luci bi spram nekih mogao komotno da primam socijalnu pomoć”.

24

U mnogo čemu Spasojević je bio prvi na ovim prostorima, za potrebe gradnje zgrade “Uglovnica” u Zvorniku, (Kad naši neće da rade) “uvezao“ je radnike iz Moldavije, bavio se politikom i na lokalnim izborima kandidovao za nezavisnog odbornika. Naravno “prošao“ je, a imao je problema i sa svojim učešćem u ratu kao član opštinskog Kriznog štaba, ali i kao direktor Carine.

O tome je novinarima govorio : Ne plašim se Haga, davao sam izjave Haškim istražiteljima jedno četiri sata u svojoj kancelariji. Na te priče najviše je uticalo pisanje Bošnjačke štampe da gradnjom i prodajom stanova mijenjam nacionalni sastav opštine, ali ja samo gradim za tržište. Nisam otimao ničiji zemlju, svaku parcelu sam uredno i debelo platio”. Ipak, revoltiran svim tim prozivkama, odselio se u Novi Sad i tamo nastavio za gradnjom zgrada.
 

33

I sada tamo živi, a nedavno je svoju veliku kuću sa bazenom u Zvorniku prodao fočanskom biznismenu, vlasniku “Pavgorda”. Dragan u Zvornik kako nam je rekao njegov brat Nikola dolazi ponekad, ode i u svoje rodne Boškoviće, radi, gradi, ali i dalje mu je najveći problem kako kilažu dovesti u red. Njegovo bogatstvo i poslove pokušavaju dostići neki drugi Zvorničani kojima je Spasojević uzor u mnogo čemu. Iako možda danas posjeduju više novca od njega, on će biti upamćen kao čovjek koji je imao moć, slavu i poziciju važniju i značajniju od svih tada predsjednika opštine, političara i privrednika.

44

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
728916435Unesite mišem ovo: 9441