Božo Jocić prvi električar u Zvorniku

1

 

Zvorničani su navikli da imaju redovno snabdjevanje električnom energijom i zato kada ponekad, na kratko bez nje ostanu, zbog nekog kvara ili većih padavina, digne se povika kao da se bez nje ne može živjeti ni tren.

A kako je bilo ranije, dok je nije bilo, i kada je Zvornik prvi put  struju dobio  na zanimljiv i slikovit način pisao je svojevremeno Mehmed Hudović.

 U njegovoj knjizi “Zvornik- slike i bilješke iz prošlosti”  navodi da je   električna struja u Zvornik dovodena 1937. godine  na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Stanka Nikolića.Tome  se suprostavila većina zvorničkih trgovaca, posebno   Jovičići i Kurići, jer su se plašili da struja ne potisne prodaju gasa.

O danu puštanja struje građani su obavješteni,a najviše ih se okupilo oko  Kasine, u kojoj je priređena svečanost kojoj su prisustvovali i protivnici njenog uvođenja, piše Hudović.

Kada je svijetlo bljesnulo u Kasini i nekoliko okolnih zgrada i ulici, nastalo je neopisivo oduševljenje među prisutnima – spontan aplauz, grljanje i ljubljenje , bacanje  kapa uvis.”

Posle  Zvornika, prvo  mjesto koje je dobilo električnu struju bio je Kozluk 1952. godine, a godinu dana kasnije i Čelopek.

3

Do  1947. godine, jedini električar u Zvorniku bio je   Božo Jocić a kasnije njegov učenik Nurija Sarajlić Rođa,  koji su obavljali sve poslove vezano za eletričnu energiju u gradu: popravke, održavanje javne rasvjete, trafostanica i slično tome.

Zanimljiva je priča dugo godina pričana po gradu Zvorniku. Kada bi nestalo svjetla u nekoj ustanovi ili radnoj organizaciji gdje je kvar trebao brzo otkloniti, a Božo nije bio kod kuće , njegova supruga Ljubica  bi u trafostanici tri puta povlačila ručku na automatu ( tri puta se tada u cijelom gradu palilo i gasilo svijetlo) što je bio znak Boži da se htno javi i otkloni kvar. Građani Zvornika znajući za ovaj  Božin “izum”  tada bi govorili: “Božinica traži Božu”.

Bože se sa simpatijama sjećaju Zvorničani kao dobrog i dragog čovjeka, uvijek na poslu ili na biciklu sa obaveznom tašnom i priručnim alatom. Često je znao siromašnijim sugrađanima uz minimalnu naknadu da otkloni kvar ili uvede  struju.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
325417968Unesite mišem ovo: 9654