“B-2” prva zgrada useljena posle rata

2

 

U Zvorniku se radi i gradi na sve strane, i svake godine u gradu “nikne” više stambeno poslovnih objekata, a prva zgrada u gradu koja je završena i useljena nakon poslednjeg rata je zgrada “B-2”.

Njena gradnja započela je prije rata, a radove je izvodilo tadašnje preduzeće “Inžinjering”. Konačno je završena 1997. godine, a za Vidovdan te godine, 28. juna, počelo je useljavanje stanara koji su nestrpljivo čekali da “uđu” u svoje nove stanove. Zgrada ima 13 spratova i potkrovlje, a neki Zvorničani skloni šali su je nazvali “Akvarijum“ jer su u njoj stanove dobile neke “krupne ribe”, odnosno neki važni tadašnji opštinski funkcioneri.

3

 

Neki od njih se nikada nisu uselili, jer su imali i druge nekretnine, pa su stanove u ovoj zgradi izdavali. U to doba bilo je dosta izbjeglica, kojima je bio potreban stan
“pod kiriju” dok se ne snađu i prodaju svoju imovinu u Federaciji. Najviše stanova kupila je za svoje radnike tadašnja Privredna banka Sarajevo, kao i neke druge “jače” firme, a useljenje u stanove, jer je to bio važan događaj za tadašnju opstinu, pratila je i snimala lokalna televizija Zvornik koja takođe više ne postoji.

Od tada do danas mnogo toga se i u samoj zgradi promjenilo, oni imućnji su se odselili u nove zgrade i konfornije stanove, drugi došli, neki oženili, udali, dobili djecu. Nažalost, skoro sa svakog sprata neko je umro, a poslednjih godina dosta toga je urađeno na njenom uređenju jer je i ovu nekada najljepšu zgradu u Zvorniku načeo “zub vremena”.

 

11

U međuvremenu su u našem gradu izgrađene mnoge druge zgrade, sada se u njenom komšiluku završava zgrada B-3 i još neke pored nje, ali će ova ostati u istoriji grada zabilježena kao prva završena i useljena nakon poslednjeg rata, i kao svjedok mnogih promjena koje možda i ne primjećujemo, ali se skoro svakodnevno dešavaju.

Tako bi se sada zgrada preko puta “B-2” možda mogla da  nazove “Novi akvarijum” jer su u njoj stanove kupili i tu žive jedan narodni poslanik, zamjenik gradonačelnika, direktor bolnice i još neki funkcioneri...

1 Comments

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
281369457Unesite mišem ovo: 1412