Autobiografija Vedrane Rudan

VR

“Ples oko sunca”

Autobiografija Vedrane Rudan, najčitanije književnice u regionu, žene koja govori ono što se drugi ne usude i koja ruši sve tabue, pod naslovom “Ples oko sunca” pojavila se u izdanju beogradske “Lagune”.

Vedrana Rudan u ovoj knjizi iskreno i bez ulepšavanja, piše: o svom nimalo bezbrižnom detinjstvu, o deci i unucima, o putu koji je prešla od prodavačice sladoleda na rivi do najčitanije spisateljice u regionu. O tome zašto je u socijalizmu bilo nemoguće dobiti otkaz i kako je ona postala prva novinarka kojoj je to uspelo u novom hrvatskom demokratskom režimu.

Konačno, Vedrana Rudan pokazuje zašto je u životu najvažnije i najteže bez stida pogledati sebi u oči. U ovoj knjizi se, kaže, ogolila do kraja. „Ovo je knjiga mog života. Napisala sam je za dva i po meseca.

Na pisanje knjige nagovorio me je sin. Ideja mi se nije nimalo sviđala. Nisam ja Mik
DŽeger, rekla sam mu, a on mi je odgovorio: Ti jesi hrvatski Mik DŽeger. Nema veze s mozgom, ali tako je lepo zvučalo. A onda mi je i unuka diskretno rekla kako je veseli što će nakon smrti moći da me gleda na Jutjubu. Shvatila sam da meni najdraži ljudi ne znaju ko sam. Nisam ja ni DŽeger, ni ona sa Jutjuba. Ja sam… Plesačica oko Sunca“, kaže autorka povodom izlaska autobiografije.

Do sada je napisala I objavila knjige Amaruši,U zemlji krvi i idiota Kosturi okruga Madison, Dabogda te majka rodila, Strah od pletenja Ljubav na poslednji pogled, Crnci u Firenci, Kad je žena kurva/Kad je muškarac peder, Život bez krpelja, Muškarci u grlu i još neke. Vrijedi pročitati zbog njenog osebujnog stila pisanja i gledanja na razne pojave u društvu, ljubavi, odnosu prema roditeljima, muškarcima , djeci...

Autobiografiju Vedrane Rudan nabavila je Narodna biblioteka Zvornik i možete je pozajmiti na čitanje.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
482357691Unesite mišem ovo: 6822