100 godina Zvorničke srednje škole

5

 

Lidija Pažin - lijepa profesorica srpskog jezika

Lidiju Pažin, generacije Zvorničana pamtiće kao profesoricu srpskoj jezika u Gimnaziji, i jednu od najljepših sugrađanki koja i danas, iako je već više od deset godina, u penziji, plijeni svojim izgledom.

Uvijek besprijekorno dotjerana, ljubazna, omiljena je kod svojih bivših učenika.
Književnost je njena velika ljubav i dalje svakodnevno čita, a jedna je i od najvrijednijih članova gradske biblioteke. Naročito je ponosna što je prije nekoliko
godina od grada Zvornika nagrađena Zlatnom medaljom “Stanko Nikolić “za  doprinos razvoju srednjeg obrazovanja na njegovom području.

- Počela sam da radim davne 1964. godine,odmah nakon diplomiranja i udaje, a penzionisana sam 2005. godine.Oduvjek sam voljela da radim sa mladim ljudima, da sa njima razgovaram, učestvujem u njihovim radostima ali i pomognem u riješavanju problema ako ih je bilo, da im budem treći roditelj, priča Lidija. Sa ljubavlju i poštovanjem sjeća se svojih koleginica sa kojima je radila ali bila i ostala i prijateljica.

6

Na pitanje čemu duguje takav izgled u ovim godinama kaže da je to možda upravo
zbog njenog pozitivnog pogleda na život, na svijet.

Majka joj je bila Ruskinja, a njen suprug Vojin Pažin je takođe bio profesor matematike i fizike u školi u kojoj su zajedno radili. Kćerka Sanja i sin Saša su poznati zvornički ljekari. Ponosni su na svoje troje unuka : Marinu koja je sa prosjekom 10,00 diplomirala i magistrirala ne Beogradskom Fakultetu organizacionih nauka, na kome je njena sestra Ena asistent, i najmlađeg Andeja.

Mnogi Lidiju pamte i kao kćerku Jove Todorana, jednog od prvih zvorničkih frizera, a zanimljivo je da je njihova kuća bila nekadašnja jevrejska sinagoga, na desnoj obali rijeke Zlatice, u blizini gradske bolnice.

S obzirom da se ove godine obilježava sto godina od osnivanja zvorničke srednje škole, Lidija Pažin, kao dio njene istorije je dragocjen svjedok o ljudima i dešavanjima koji su u njoj ostavili svoj trag. Poput nje, ali i ostalih profesorica Jelene Mlađenović, Julijane Lazarević, Milice Nožinović i Mime Numanović koje su predavale srpskohrvatski jezik zajedno sa njom u Gimnaziji, ekonomskoj, trgovačkoj ili ugostiteljskoj školi , odnosno srednjoškolskom centru i dale veliki doprinos obrazovanju i vaspitanju brojnih generacija zvorničkih učenika.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
416328795Unesite mišem ovo: 1334