Više od četiri decenije fabričkih novina

alu

 

Informacije za radnike, ali i ostale Zvorničane

Zvornik je nekada imao svoju televiziju, radio, novine, a sada jedini pisani medij su
novine kompanije “Alumina” koje imaju dugu tradiciju izlaženja. Nekako sa početkom rada fabrike glinice “Birač” počelo je i informisanje zaposlenih u njoj pokretanjem internog glasila i to sa nekim manjim prekidima, traje više od četiri decenije.

- U periodu od 1977. do 1992. godine u najvećem zvorničkom kolektivu odštampano je blizu 1.500 brojeva lokalnih informacija, kaže Mišo Lazarević, portparol kompanije „Alumina“.On je u fabrici od 1988. godine i tada je kao i sada radio na informativnim poslovima. Tadašnju redakciju činili su, pored njega još i Sead Hambiralović i, pokojna, Zoja Tarle. Sada Lazarević sve sam radi i piše, fotografiše, uređuje, pronalazi zanimljive priče i teme koje će interesovati sve radnike.

11

Nakon pokretanja stečaja „Birča“ istoimeni list, 2013. godine mijenja naziv u glasilo kompanije „Alumina“. Do sada je objavljeno 295 brojeva novina, poslednjih godina izlaze uglavnom jednom – dva puta godišnje, revijalnog su tipa, luksuznog izdanja. Takođe tu su i „Interne informacije“ koje izlaze svakog petka i koje se približavaju tristotom broju.U njima je do sada objavljeno oko 1500 vijesti, informacija, intervjua, reportaža i drugih tekstova koji su pratili događaje u kompaniji.

„U proteklom periodu, sedmični bilten je u potpunosti ispunio svoju funkciju u preduzeću. Revnosnim praćenjem događaja, tekstovima iz svih službi i sa pogona, dakle direktno iz neposrednog procesa rada, ovo glasilo je steklo veliku popularnost kod radnika“, ističe Lazarević, najavljujući da će, nakon jubilarnog 300. broja „Internih informacija „ sva izdanja sedmičnog biltena štampati u posebnu brošuru i tako,  među koricama, sačuvati istoriju fabrike.  

111

- Naše novine su svojevrsna hronika dešavanja u fabrici, na prvom mjestu su vijesti vezane za proizvodnju, za poslovanje, ali predstavljamo i sektore, pogone, najbolje radnike, inovatore, pratimo humanitarne aktivnosti, jednom riječju sve ono što interesuje naše zaposlene , kaže Lazarević koji je bio i prvi urednik Televizije Zvornik , urednik novina „Srpski glas“, i dopisnik nekih medija.

Ovo su jedine novine koje su opstale i postale više od fabričkog glasila, jer ih rado čitaju i ostali Zvorničani, a „Alumina“ je jedna od rijetkih kompanija ne samo u Zvorniku, već i u RS I BIH koja i dalje poklanja dosta pažnje informisanosti svojih zaposlenih. I mada se mijenjala vlasnička ,rukovodna, kadrovska i ostala struktura u njoj, novine su bile i ostale svjedok svih tih promjena, opstanka i napretka fabrike koja život znači za ovaj kraj i narod u njemu.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
579861234Unesite mišem ovo: 9193