Sjećanje na Dušanku Klještanović

13

 

Voljela učenike i oni nju

Prije nepune dvije godine napustila nas je Dušanka Klještanović koja je četrdeset
godina bila nastavnica srpskog jezika u školi u Zvorniku. Generacije đaka je učila
pravilnom govoru i pisanju, instistirala da čitaju i znaju što više, a kao istinski zaljubljenik u svoj posao godinama je pripremala recitale za pojedine prilike. Radila je sa članovima dramske sekcije i pozorišne predstave za koje je birala odgovarajuće tekstove, bila veliki entuzijast, omiljena kod učenika koje je smatrala svojom djecom.

- Uvijek mi je drago kada sretnem moje bivše učenike i kada me pozdrave i kada im
to više nije obaveza. Pratim njihovo dalje školovanje i drago mi je što su mi neki od njih postale kolege, možda sam im baš ja usadila ljubav prema književnosti, znala je reći prijateljima sa kojima je volela prošetati pored rijeke Drine.

Početkom 2014. godine ispraćena je u penziju. Nedostajala joj je škola, časovi,
učenici, ali je imala više vremena za čitanje, odlazak u Norvešku kod kćerke Andree i njene djece. Volela je da radi u bašti koju je imala nadomak grada, i vodila jedan skroman i jednostavan život.

Nažalost, nije dugo uživala u penzionerskim danima zbog zdravstvenih problema. Spremala se da operiše nogu, kada je iznenada 2018. godine doživjela moždani udar od koga se nije oporavila. Sin Jovan koji je otišao kod sestre u Norvešku i gdje i sada živi, danima se nije odvajao od majčine postelje, ali spasa nije bilo. Ipak, ako je za utjehu, Dušanka je ostavila toliko toga da je se njeni učenici, prijatelji i sugrađani sa poštovanjem i ljubavlju sećanju i žale što je prerano otišla.

Kao podsjećanje na ovu izuzetnu ženu, pustićemo dio njene izjave sa prijema
povodom odlaska u penziju koji su joj pripredile kolege jer je to zaslužila kao i ovaj
tekst.

Video izjava
(Klikni na sliku ispod )

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
541268793Unesite mišem ovo: 6256