Poslednji kazandžija

22

 

Kazani za rakiju i pekmez

 

Miodrag Jeftić poslednji je kazandžija na području Zvornika i mada ovaj zanat odumire ipak još ima onih koji traže da im baš on napravi bakreni kazan za rakiju ili pekmez.

Njegova mala radionica nalazi se u blizini zelene pijace, i prepoznaćete je po kazanima koji ispred nje stoje ili čuti lupu koju stvara kuckanje Miodraga dok ih pravi.

Kazandžanski zanat Jeftić je, ističe to s ponosom, i kao dobrom preporukom, izučio kod nekada nadaleko poznatog , sada već pokojnog, Zvorničkog kazandžije Zdravka Janjića, i njime se bavi više od 40 godina. Jedini je na ovim prostorima i mada je to težak posao koji zahtjeva veliku spretnost i u kome su vješte ruke najvažniji alat, žao mu je što zanat odumire.
 

33

- Još godinu i odoh i ja u penziju,dosta je bilo,umorio sam se, a i posla je sve manje.Poneko još naruči manji kazan za rakiju ili za pečenje pekmeza i to je to,uglavnom, kaže Miodrag.

Najveći kazan koji je napravio bio je onaj od 2oo litara, uglavnom pravi one manje,od 50 litara .Pravi i ostale predmete od bakra, ili krpi i popravlja stare stvari poput peći ili posudja. Ipak vatra u se u njegovoj radionici, kako posao opada, sve rijedje pali, da Jeftić strahuje da se potpuno ne ugasi i on ostane zapamćen kao poslednji kazandžija u Zvorniku i okolini.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
238964517Unesite mišem ovo: 3271