Nedeljko i satovi

1

 

Zaljubljenik u svoj posao

 

Stari zanati u Zvorniku kao i u ostalim gradovima odumiru i nestaju. Jedan od rijetkih koji odoljeva vremenu i čuva i njeguje svoju vještinu je Nedeljko Perić, jedan od dva preostala časovničara u gradu.

U radnji u centru Zvornika, na dva metra kvadratna najviše je budilnika i stonih satova, dok se ostali satovi rijeđe donose na popravku, jer je ,uglavnom, jeftinije kupiti novi nego popraviti stari koji su većini vlasnika draga uspomena.

-Imam svoje redovne i stare mušterije, i uglavnom se čuvaju i popravljaju satovi koji imaju za vlasnike više sentimenalnu nego upotrebnu vrijednost. S obzirom da nas je malo još ostalo od ove struke, ja pokrivam ovu cijelu regiju Birač, a zovu me i iz Pala, Sarajeva, priča Nedeljko koji se već 27 godina bavi ovim poslom. Kaže da je učio od najboljih, od Hajre Muzurovica iz Zvornika i Svetozara Nišića iz Loznice.

2

-Usavršavao sam se , vrijedno učio, trudio da savladam sve tajne ovog zanata pored svog tadašnjeg redovnog posla, ističe Perić koji je godinama bio radnik zvorničke policije. Nakon penzionisanja je otvorio časovničarsku radnju i u njoj mu vrijeme brze prolazi.

Nedeljko ima tri sina i ni jedan neće nastaviti njegovu tradiciju što mu je pomalo žao, ali šta se može, kaže.

I mada će se satovi uvjek nositi, poklanjati, biti i statusni simboli sve manje je onih koji se bave njihovim popravkama poput Nedeljka koji je istinski zaljubljenik u satove, brojčanike, zupčanike i sve ono što ih čini , produžavajući im vijek i rad.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
867254931Unesite mišem ovo: 1563