Мила и Јован Пантелић, кћерка и отац у монографији ”Трагом једног стољећа”

12

 

Mиленка Мила Пантелић (1978) запослена је у Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH – Развојна агенција Владе Њемачке при Савезном министарству за економску сарадњу и развој (BMZ) на позицији савјетника у Отвореном регионалном фонду за југоисточну Европу – енергетска ефикасност. Претходно је шест година вршила функцију шефа Службе за јавне набавке, развој и међународну сарадњу Општине Зворник. У оквиру њене службе постигнути су бројни резултати и признања, те отворена прва функционална канцеларија за енергетску ефикасност у БиХ. Била је три године шеф Одсјека за друштвене дјелатности Општине Зворник, а за то вријеме је освојен Бикон статус и CPCD награда за Општину Зворник. Прије тога, годину дана обављала је послове службеника за младе. Награђена је за најбољег службеника за младе у БиХ 2006. године од стране GIZ-а, на јавном конкурсу. Као студент била је координатор Омладинског савјета Зворник и покретач омладинског активизма у Зворнику.

Осврћући се на своје гимназијске дане, Мила је истакла: – Задовољство је било имати посебну разредну која нас је, осим српског језика и књижевности, учила животу. Поносна сам на резултате свих другара и другарица из одјељења које је имало збирни четворогодишњи просјек 4,7. Данас смо озбиљни пословни људи са успјешним каријерама захваљујући квалитетним професорима и дивној разредној, Лидији Пажин. Хвала професорима на уложеној енергији и отварању врата ка изградњи правих вриједности у пословно-приватним изазовима.

12

 Остала интересовања Миле Пантелић су сликарство и дизајн. Таленат за сликарство наслиједила је од свога оца, Јована Јоце Пантелића 165 (1936-2019), који је у Београду 1957. године завршио сликарску групу на Вишој педагошкој школи и, као стипендиста Општине Зворник, добио посао у Државној реалној гимназији исте године, а радни вијек је завршио у Основној школи „Свети Сава“ у Зворнику.

Активно се бавио умјетничким радом и редовно излагао на 24 самосталне изложбе и 16 колективних. За шест деценија свог рада љубитељима умјетности даровао је много слика високе умјетничке вриједности од којих су најупечатљивији портрети.

Осим својим платнима, изузетно занимљивим стилом предавања, Пантелић је утицао на развој културе на подручју општине Зворник при чему се његов допринос огледа у постављању декора и сценографије за представе и многобројне културне и спортске манифестације, те је до 1996. године био одговоран за организацију свих културно-умјетничких и спортских манифестација. Први је регистровао додатну дјелатност израде сито штампе у Зворнику почетком осамдесетих година прошлог вијека.

У првим годинама свог стваралаштва имао је част да упозна великог Мешу Селимовића који је био један од купаца Пантелићевих слика. Поводом годишњице Дана ослобођена општине Зворник, добитник је Плакете Општине Зворник 1983. године за заслуге у развоју културно-умјетничких садржаја. Jeдна од слика Јована Пантелића и данас краси просторије Средњошколског центра „Петар Кочић“ у Зворнику.

(Извор: Монографија средње школе “Трагом једног стољећа”)

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
536812749Unesite mišem ovo: 7327