Matić upriličio prijem za dobrovoljne davaoce krvi iz „Alumine“

2

 

Povodom 14. juna-Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Mile Matić upriličio je susret sa trojicom radnika fabrike koji su najistaknutiji dobrovoljni davaoci u ovom kolektivu.

Na prijemu su bili Dobrivoje Ikonić, Sredo Miličić i Mile Blagojević, dugogodišnji radnici „Alumine“, koji su više od sto puta darovali krv.

-Ovdje su ljudi, naši radnici, koji su 117, 106 i 101 put darivali krv i koji su više od 113 litara dragocjene tečnosti poklonili iz svojih vena.

Ovim činom, današnjim druženjem i susretom sa našim rekorderima u humanosti, želimo da im ukažemo pažnju i pokažemo na značaj koji u društvu treba da imaju dobrovoljni davaoci. Dati krv, spasiti nečiji život, je nešto najvažnije, to je poseban, uzvišen i plemenit čin, koji pokazuje ljudsku solidarnost – istakao je Matić.

Kako je rekao, u „Alumini“ ima oko 400 aktivnih i pasivnih davalaca krvi, te da trend dobrovoljnog davanja krvi treba, koliko je moguće, afirmisati na način da se postignu željeni ciljevi.

-Ovi ljudi, naravno i drugi koji nisu trenutno prisutni, najbolji su primjer humanosti i svima njima čestitam Svjetski dan dobrovoljog davanja krvi – poručio je Matić.

10

Dobrivoje Ikonić je prvi put darovao krv 1983. godine u Kninu za vrijeme služenja vojnog roka, nakon čega je u narednih nekoliko godina darovao krv tri do četiri puta godišnje i nastavio redovno da učestvuje u takvim akcijama.

Vođen željom i humanošću da pomogne ljudima, znanim i neznanim, Ikonić navodi da svako davanje krvi znači da je spašen nečiuji život. -Meni je jedini cilj da pomognem ljudima. To sam uvijek radio od srca, radovao sam se svaki put kada sam davao krv znajući da ću na taj način nekome spasiti život – ističe Ikonić.

Krv dajr redovno, svaka tri mjeseca odlazi u Službu transfuzije medicine u Zvorniku.

-Ne mogu zamisliti svoj život bez davanja krvi – kaže Ikonić, koji je danas, na Svjetski dan dobrovoljnih davalaca, 117. put darovao krv, dodajući da su i njegova dva sina dobrovoljni davaoci. Sredo Miličić posjeduje karton dobrovoljnog davaoca od 1989. godine.

-Prvi put sam krv darovao u Ohridu, u Kasarni, dok sam se nalazio na odsluženju vojnog roka – kazuje Sredo. Dodaje da je ponosan i srećan što na ovaj način može pomoći ljudima u nevolji. Kaže da se nikad ne zna kome će krv biti potrebna.

-Sjećam se, bilo je to prije desetak godina, hitno je trebala krv jednoj mlađoj ženi iz Pilice. Život joj je bio ugrožen. Moja krva grupa, ali u zvorničku transfuziju nisam smio ići jer od zadnjeg davanja nisu protekla tri mjeseca. Čim bi vidjeli karton, vratili bi me kući. I,
odlučio sam da odem u Loznicu i tamo dam krv – priča Miličić, podsjećajući da je dragocjenu tečnost darivao i u Rusiji, dok je bio na privremenom radu u toj zemlji.

Mile Blagojević daruje krv od 1985. godine kada se u Travniku prvi put upisao u listu dobrovoljnih davalaca. Sjeća se i saobraćajne nezgode u Zvorniku kada je darivanjem krvi pomogao povrijeđenima u tom udesu.

-Učesnici saobraćajne nezgode su na svu sreću preživjeli i to me motivisalo da redovno dajem krv –kaže Blagojević i dodaje da je zahvaljujući dobrovoljnom davanju krvi stekao više od 200 istinskih prijatelja iz više mjesta i gradova bivše Jugoslavije.

Dobrovoljni davaoci u kompaniji Alumina su primjer ljudske dobrote.Ova fabrika je ponosna na sve svoje dobrovoljne davaoce, koji redovno, ali i u vanrednim prilikama, daju tečnost koja život znači. Godišnje najmanje 150 doza krvi daruju radnici Alumine, dobrovoljni davaoci.  Svima njima dugujemo veliku zahvalnost na njihovoj humanoj misiji i ovim najljepšim lekcijama ljudske solidarnosti.

(Služba za odnose sa javnošću)

Video prilog sa kanala Alumina Info:

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
489627531Unesite mišem ovo: 9378