Masaže u službi zdravlja

1

 

Dr Edin Jahić - porodica ljekara

Zvorničanin, dr Edin Jahić, specijalista medicinske biohemije, vlasnik je prvog registovanog centra za kaping tretmane koji se nalazi u Tuzli. Radi se o vrsti masaže, suve ili mokre, koja se izvodi čašicama na bolnim mjestima kojom se olakšavaju mnoge zdravstvene tegobe. Ova metoda je poznata u svijetu i naziva se različitim imenima.

- Ne radi se o lječenju već je u pitanju jedan terapeutski pristup kojima ljudima koji se jave na tretmane, olakšava mnoge tegobe. U raznim dijelovima svijeta ima različite nazive. Kinezi i Francuzi je nazivaju metoda ventuzama, na Engleskom govornim području Kaping metoda, u Arapskim zemljama Hidžama, dosta se radi u Finskoj, Indiji, SAD, priča dr Jašić koji potiče iz ljekarske porodice.

Njegov otac Nedžib Jahić je bio poznati zvornički ginekolog, brat Elmir je kardiolog, direktor Centra za srce Tuzla, a i njegova supruga je takođe ljekar.

2

- Zbog oca sam zavolio medicinu, a zbog njega su me kad sam bio mali druga djeca zvala “doktor” i eto to sam i postao, kaže Edin koji radi u Domu zdravlja u Sapni. Ovim drugim poslom počeo se baviti skoro slučajno, a sada priprema da objavi i prvu stručnu knjigu u BiH o hidžama kaping tretmanima sa medicinskog aspekta, drži predavanja i obučava druge za izvođenje ovih masaža.

- Kaping je tretman kupicama (čašicama) kojima se potiče oslobađanje toksina i biološkog otpada. Čašice mogu biti staklene, plastične ili silikonske. Zavisno od vrste tretmana biram koje ću koristiti. Prije toga obavezno pregledam pacijenta, ne smije se svima raditi, i kada se utvrde bolne tačke tu se postavljaju čaše. Imaju anti stresni efekat, razbijaju ukočenost mišića, poboljšavaju protok krvi i limfe, otklanjaju glavobolje, pomjeren želudac, koljena, razne vrste artitisa, kaže dr Jahić koji ima pacijenata iz Zvornika, Tuzle kao i drugih gradova BiH i Srbije.
 

3

Za dolazak i preglede treba se prvo najaviti, a s obzirom da je Jahić rođeni Zvorničanin, njegovi sugrađani su uvijek dobro došli kako bi im pomogao i olakšao zdravstvene probleme, rekao nam je na kraju razgovora koji smo obavili na obali Zvorničkog jezera. Tu voli često da dođe i uživa u pogledu na prelijepu priprodu, a u gradu ima porodičnu kuću.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
893617452Unesite mišem ovo: 4676