Makluru – drvo sa žutim lopticama

22

Samoniklo, raste u blizini rijeka

Nakon lišća, u blizini zgrade policijske uprave mogu se vidjeti opali neobični plodovi u vidu žutih loptica sa drveća koje raste na tom mjestu. Pitali smo neke sugrađane da li znaju o kom se drvetu radi, nisu znali, pa smo odgovor našli na internetu. Riječ je o drvetu pod imenom makluru, jedna vrsta duda, koje ima neobičan plod koji nekoga podsjeća na velike teniske loptice, a druge na moždane vijuge. Na ovim su područjima rijetki oni koji su ga zasadili sa namjerom, ali nađe se i podivljala, isključivo uz obale rijeka, što je vjerovatno slučaj sa drvećem u Zvorniku.

23

Makluru neki još nazivaju drvo - mozak, konjska jabuka, adamova jabuka, zmijsko mlijeko. Lišće ima vrlo atraktivan jesenji kolorit. Prije opadanja, iz zelene prelazi u žutu, a zatim u mrku boju. Ovo drvo ima specifičan miris koji odbija mnoge štetočine i glodavce.Od soka iz ploda može se praviti rastvor koji se koristi za sprečavanje gljivičnih oboljenja na biljkama. Vrlo je otporno na nepovoljne uslove. Zimi može izdržati temperaturu i do minus 27 stepeni. Drvo bolje od tise, dvostruko tvrđe od hrastovine Odlično je za loženje, a posebno se smatra vrijednim za izradu lukova. Pa čak i boljim od tise. Istorija kaže da su ga upravo za izradu lukova koristili u indijanskom plemenu Osage.

236

Neobično drvo sa nesvakidašnjim plodovima koje izazivaju znatiželju onih koji ih vide. Nema neke velike koristi od njih, ali zanimljivo izgledaju, i svakako doprinose bogatstvu biljnog svijeta na ovim našim prostorima. Ako ih želite ponijeti kao suvenir ili ukras nisu lagani kao što izgledaju, a to najbolje znaju radnici komunalnog prduzeća koji ih sklanjaju sa vozila i puta na koji padaju.

1 Comments

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
298413657Unesite mišem ovo: 9171