Limuzinu zamjenio kamionom

12

 

Iz Zvornika po cijeloj Evropi

O Brani Milanoviću vozaču u gradskoj upravi pisali smo prošle godine zbog luksuzne, više metara duge limuzine, kojom je skretao pažnju gdje god se pojavi. Nije bila njegova već ju je vlasnik jednog restorana iznajmljivao za posebne prilike, a Brano vozio svatove i ostale koji su željeli da plate i njome provozaju.

Prije nekoliko mjeseci, Milanović je uzeo godinu dana neplaćeno na poslu, a limuzinu zamjenio kamionom. Priča da je otišao u Italiju da radi, da malo vidi svijeta i zaradi. I ne žali se. Naprotiv, kaže imao je priliku da kamionom obiđe cijelu Evropu, osim Rusije, i da solidno zaradi.

- Otišao sam početkom septembra mjeseca prošle godine u Italiju. Posao sam našao preko interneta, vozim hladnjaču za jedno veliko italijansko preduzeće koje ima 650 kamiona, ni jedan nije stariji od dvije - tri godine. Najčešće prevozim voće, povrće, meso, cvijeće ali i lijekove. Dva mjeseca vozim, deset dana odmaram i tada dođem kući u Zvornik. Najviše vremena provodim u kabini, ona mi je praktično sve, ali isplati se. Kad odbijem sve troškove ostane mi najmanje 1.500 eura mjesečno priča Brano.

13

Zajedno sa njim vozi i sin Rade, tako da mu odvojenost od ostale porodice lakše pada. Kaže da ima četvoro unučadi, i da nije otišao što nije imao posla i platu, ali sada im može, bez problema, da kupi šta požele - od patika do ostalog.

- Ovaj posao dobro dođe da se malo popravi kućni buđžet. Jeste naporno, ali u avgustu mjesecu se vraćam. Smršao sam 16 kilograma, vratio “momačku liniju”. Odgovoran je to posao, nekad vozim lijekove u vrijednosti od milion evra, a valja upravljati grdosijom od skoro 18 metara, kaže Milanović.

Firma za koju radi ima 1200 vozača, od toga više od 500 je sa prostora bivše Jugoslavije. Italija je lijepa zemlja, i uglavnom je vidi iz kabine kamiona, kao i neke druge zemlje i gradove poput Pariza koji mu se posebno dopao.

- Osim novca, to što ću vidjeti svijet i upoznati neke druge ljude je prednost ovog posla, rekao nam je Milanović koji će još koji dan biti u Zvorniku, a onda ponovo tamo gdje ga kamion i put odvede.

144

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
921576834Unesite mišem ovo: 4586