Koju srednju školu školu i fakultet odabrati ?

1

 

Najtraženija zanimanja u BiH

Bliži se kraj školske godine, a samim time za maturante raste i nedoumica koju
srednju školu školu i fakultet odabrati.

Kada se sve sagleda i analizira, jedno je sigurno - mladi, ali i njihovi roditelji, bi prije upisa u srednju školu, a posebno prije upisa na fakultet, trebali dobro promisliti i povesti računa o potrebama tržišta. Diploma ne bi trebalo da bude teret i razlog redovnog javljanja na biro. Ona bi trebala omogućiti zaposlenje.

Kako ističe predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić mnogi maturanti griješe prilikom izbora škole jer ne vode dovoljno računa o realnom stanju na tržištu rada. “U vrijeme izbora srednjih škola i fakulteta, veoma je važno pomiriti želje učenika i njihovih roditelja sa zanimanjima potrebnim tržištu. Moras se končano shvatiti da se ne mora na na fakultet da bi se radio dobar posao. I ono što nama definitivno treba jeste da počnemo sa školovanjem kadra za privredu, da imamo školu kao što je nekada bila Škola učenika u poljoprivredi", rakao je Škrebić i otkrio da su varioci, bravari, tokari, tesari, zidari, obućari, tekstilci, vozači, te radnici obučeni za rukovanje teškim mašinama, zanimanja sa kojima će najbrže naći posao. Od fakultetskih diploma, natraženiji su inžinjeri tehnologije i stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija.

Kada je riječ o podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske oni pokazuju da kada je riječ o visokoj stručnoj spremi profesori filozofije i sociologije, geografije, profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i diplomirani pedagozi. Zanimljivo je da iako je na evidenciju Zavoda prijavljen veliki broj lica sa zanimanjem finansijski radnik, diplomirani ekonomista i diplomirani pravnik, od strane poslodavaca najveći interes iskazan i za istim. Što se tiče zanimanja sa srednjom stručnom spremom do zaposlenja knajlakše dolaze ugostiteljsko kulinarski tehničari, mašinski tehničari za kompjutersko konstruisanje, te zubno-tehnološki tehničari, dok na posao najduže čekaju ekonomski tehničari i maturanti gimnazije.

U okviru III stepena stručne spreme, najbrže do posla dolaze  zavarivači, instalateri, vozači teretnih pekari, vozila, dok je sudbina trgovaca, bravara i metalostrugara da znatno duže čekaju na zaposlenje.
 
Donosimo i podatke Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje krajem 2018. godine kada su proveli anketiranje 1.034 poslodavca registrovanih  u Federaciji BiH, a koji imaju pet i više radnika.  Prema njihovoj evidenciji neka su od najtraženih zanimanja prema istraživanju tržišta rada u Federaciji BiH su šivač, krojač i tekstilni radnik; obućar; prodavač- trgovac; zavarivač; vozač; bravar; stolar; konobar; kuhar; zidar.  Najtraženija zanimanja visoke stručne spreme u 2019. godinu su: mašinski inženjer; ekonomista; doktor medicine i stomatolog; el. inženjer - informatičar; građevinski inženjer; pravnik.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
128364957Unesite mišem ovo: 3581