Jovo Lalić: Ostvario sam svoj san

1

 

I ove godine članovi slikarske radionice „Paleta“ daće svoj puni doprinos manifestaciji „Zvorničko ljeto“, ali pored likovne kolonije od 2. do 4. avgusta ispred Kasine, ovoga puta spremaju i jedno posebno iznenađenje.

O tome slikar Jovo Lalić, umjetnički rukovodilac “Palete” kaže: “Ostvario se moj dugogodišnji san. Na staroj tvrđavi na Đurđev gradu 3. avgusta pripredićemo nešto impesivno i do sada neviđeno. Izložićemo 56 metara naših slikarskih radova, započetih u Zvorniku,a dovršenih na nekim drugim mjestima - mostovima, trgovima, gradovima. Radi se o slikama dimenzija od po pet, 10 metara koje ćemo postaviti po mojoj zamisli kao neki umjetnički zid”.

Ovaj performans rađen je u čast prijatelja iz grčkog grada Drama sa kojima će se Zvornik pobratimiti. Lalić se nada da će članovi “Palete” imati priliku i za uzvratnu posjetu i izložbu u Grčkoj, napominjući da možda nije najavljena ova posjeta Grka ne bi bilo ni ovog spektakla koji on u saradnji sa gradskom upravom, priređuje.

- Tu na tvrđavi ću ih upoznati s a njenom istorijom i pričom o lijepoj Jerini, jer u Grčkoj svaki kamen je istorija, a i mi itekako imamo čime da se pohvalimo napominje Lalić.

hhjh

Nakon slika o mostovima i pticama,Lalić i dalje neumorno stvara. Sada slika čaplje, i kako nam je rekao radi ciklus pomjerenih lokacija tamo gdje njemu odgovara, recimo Kulu” spusti” na jezero, prebaci grad iza kapije , stavi gnjezdo nasred ceste, a zato krivično ne odgovara, kako kaže u šali.

Njegove slike su fascinante, i nije ni čudo što mnogi žele da ih imaju, neke imate priliku prvi put da vidite jer je Lalić bio ljubazan da nam ih pokaže.

Ponosan je na 18 godina postojanja ove svojevrsne umjetničke radionice koja svake godinje u prosjeku okuplja 30 talentovanih mladih ljudi. Trenutno četiri njegova učenika su na likovnoj kolniji na Paličkom jezeru gdje stvaraju zajedno sa profesionalnim eminentnim slikarima sa prostora Balkana.
 

fgf

2 Comments

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
927136854Unesite mišem ovo: 2165