Jevrejsko groblje proglašeno nacionalnim spomenikom

11

Nadgrobnici u lošem stanju.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BIH na svojoj poslednjoj sjednici donijela je odluku da se nacionalnim spomenikom proglasi Grobljanska cjelina Jevrejsko groblje na lokalitetu Meterizi, Grad Zvornik.

Članovi Komisije su zaključili da se grobljanska cjelina – Jevrejsko groblje na lokalitetu Meterizi, Grad Zvornik uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH jer je groblje devastirano i nadgrobnici su u izuzetno lošem stanju.

Očekuje se da će se nakon njegovog proglašenja dobrom od nacionalnog interesa,
Jevrejsko groblje zaštititi a nadgrobni spomenici na njemu rehabilitovati. Groblje jednom godišnje očiste zvornički penzioneri u okviru akcije čiščenja grada, a o njemu brinu i stanari okolnih kuća koji nadziru da neko nepoznat ne ulazi na njega i skrnavi ga.

12

Neki od nadgrobnih spomenika su porušeni, i mada stari i sa izbljedjelim natpisima dragocjeni su svjedoci o zvorničkim Jevrejima koji su na ovim prostorima živjeli sve do drugog svjetskog rata. U Zvorniku je tada bilo 118 Jevreja, odnosno 24 porodice od kojih su većina bili imućni trgovci i zanatlije. Svi su oni, osim desetak njih koji su se na vrijeme sklonili, odvedeni u zloglasni logor na Banjici gdje su ubijeni.

13

U gradu postoji i nekadašnja sinagoga koja je u izgrađena 1902, godine od priloga
Jevreja koji su tada živjeli u Zvorniku. Nalazi se u Srpskoj varoši, u blizini bolnice, a poslije drugog svjetskog rata sinagogu je otkupio frizer Jovo Todoran i adaptirao u stambeni objekat u kome su još vidljivi tragovi nekadašnjeg vjerskog objekata.

14

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
495186372Unesite mišem ovo: 6327