Jeline rukotvorine

12

Veze, štrikla, plete

Jelisavka Jela Radić je uvijek nasmijana, dobro raspoložena i puna pozitivne energije koju širi i prenosi na druge. Ništa joj nije teško da uradi, a ima vješte, vrijedne ruke kojima začas nešto isplete, ishekla, napravi kakvu korpicu od papira.

Njeni vezeni stoljnjaci, peškiri vraćaju vas u neko davno vrijeme, a šare, preciznost i ljepota izrade oduševljavaju svakog ko ih vidi. Kaže da najviše voli da radi poentles, najtežu i najkomplikovaniju vrsta veza, što joj je pravi izazov i ima brojne radove uradene ovom tehnikom.

152

- Oduzme dosta vremena jer je teško ga raditi, moraju se uraditi gajtani, pa šema na papiru, sve onda prenijeti na platno, pa izvesti itd. Ali je lijepo za vidjeti, a tom vrstom veza izrađujem i bluze, bolera, tunike, torbice. Pravim i vezem komplet narodne nošnje, a sve sam sama naučila, i ručnim radom se bavim više od 40 godina priča Jela.

jh

Redovno svoje rukotvorine izlaže na turističkim manifestacijama u i van Zvornika, i tu ih uglavnom i prodaje, a nešto radi i po narudžbi.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
761825943Unesite mišem ovo: 2261