“Jel više vjerujete svojim očima ili nama?” – Institucije nasmijavaju građane i prikrivaju nezakonite radnje šljunkara.

Umjesto šljunkarskim bezakonjem i korupcijom u svojim redovima, u ''Vodama Srpske'' bave se internim istragama s ciljem otkrivanja ko javnosti dostavlja sporne podatke iz ugovora ''Voda'' sa šljunkarima?

Javna ustanova „Vode Srpske“ dobrano je natjerala Dobojlije da smijeh i zbijanje šala nakon njihovog odgovora na prijavu sumnji za nezakonit rad šljunkara u neposrednoj blizi gradskog mosta kod željezničke stanice.

Njihov odgovor na prijavu da radove izvodi firma koja za to nema ovlaštenja, bio je da je sve u redu, da radove vrši firma koja je s njima potpisala ugovor, samo da je na mašinama naljepnica druge firme, koja za to nema dozvolu.

„Na osnovu prijave građana, ovlaštene osobe ispred JU „Vode Srpske“ obišle su teren i utvrdile da radove na predmetnoj lokaciji izvodi firma „Drvoprerada Đurić“ d.o.o. Derventa, a ne firma „Đurković“, kako je navedeno u prijavi. Utvrđeno je da je na mašinama koje su zatečene na toj lokaciji postoji zalepljena reklama „Đurković“, ali da pripadaju  firmi „Drvoprerada Đurić“. Nakon toga  izvođač radova promijenio je reklamu na svojim mašinama“ – stoji doslovce u odgovoru koji je iz JU „Vode Srpske“ upućen neformalnim grupama građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“ i „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“.

Ove grupe su Otvoreno pismo, na temu nelegalne eksploatacije šljunka u slivovima rijeka Bosna i Drina, prije nešto više od mjesec dana, uputile JU „Vode Srpske“, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove. Pitali su ih da li se i šta namjerava preduzeti u vezi sa brutalnom devastacijom koritita te dvije rijeke i zemljišta uz njih, posebno da li će šljunkarima, koji su tu devastaciju počinili, biti naloženo da saniraju stanje, na što ih obavezuje zakon.

Kao karakterističan slučaj u Otvorenom pismu pod naslovom “Ko dozvoljava nelegalnu i nekontrolisanu eksplotaciju šljunka, ekocid i “uređenje” korita rijeka Bosne i Drine” naveden je slučaj vađenje šljunka kod gradskog mosta od strane firme “Đurković”, za koju je poznato da nema reference za dobijanje takvih poslova, već da se radi o “političkoj firmi”. Odnosno u porodičnom je vlasništu predsjednika Gradskog odbora “Ujedinjene Srpske” Sretka Đurkovića Pekare. Radove su snimale mnoge Dobojlije i neformalna grupa građana “Da se ne ponovi maj 2014.” je za taj slučaj podnijela Krivičnu prijavu protiv odgovornih lica Republičkom javnom tužilaštvu.

„Iole upućenim u situaciju i dešavanja u ovom gradu jasno je da je iskop vršila firma „Đurković“, a ne „Drvoprerada Đurić“, pri čemu su vlasnici ove dvije firme u rodbinskim odnosima. Ponovo smo pisali JU „Vode Srpske“ i zatražili da, zbog kredibiliteta te ustanove u ovom slučaju, ispitaju ulogu svoje službenice u dobojskoj kancelariji „Voda“, koja je dužna da kontroliše ugovor za navedeni lokalitet“, reakcija je iz dobojske grupe „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“.

Međutim, umjesto ispitivanja odgovornosti svojih zaposlenih za eventualno nezakonito ili neprofesionalno postupanje i pokretanja odlučne borbe protiv šljunkarskog bezakonja širom Republike Srpske i korupcije u njegovoj pozadini, prema nezvaničnim informacijama, u „Vodama Srpske“ uslijedile su interne istrage kojima se nastoji utvrditi na koji način su “procurile informacije”, odnosno, od koga su građani koji se bore protiv nelegalnog šljunčarenja i korupcije u institucijama, dobili sporne detalje iz ugovora “Voda” sa šljunkarima.

„Precizno smo u Otvorenom pismu naveli da se po članu 9 Ugovora povjereni poslovi ne mogu davati podizvođaču, te da se ne može angažovati mehanizacija drugog poslovnog subjekta u procentu većem od 20 odsto. Ti detalji su vjerovatno unijeli pometnju i izazvali internu istragu u ovoj javnoj ustanovi“ – pojasnili su iz neformalne grupe građana.

A, što se tiče ishoda po Krivičnoj prijavi grupe “Da se ne ponovi maj 2014” još nema reakcija i postupanja po njoj od strane Republičkog javnog tužilaštva. Iz ove grupe su najavili da će do kraja nedjelje podnijeti Tužilaštvu prijavu zbog nesavjesnog rada u službi, a na osnovu odgovora da se radi o zamjeni naljepnica na mašinama, jer je, po njima, očigledno riječ o izrugivanju građanima koji su podnijeli prijavu i prikrivanju stvarnog stanja, s mogućom koruptivnom pozadinom.

( izvor: antikorupcija.info )

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
259861473Unesite mišem ovo: 4169