Jaja koja ne treba farbati

1

 

Grbavci : Koke nose zelenkasta jaja

Približava se najradosniji hriščanski praznik Vaskrs koji krase i ofarbana jaja kao simbol pobjede i radosti zbog Hristovog vaskrsnuća.

Neko će ofarbati više, neko manje jaja, u crvenoj ili u nekoj drugoj boji, ukrasiti ih različitim “metodama”, a nekima, kao ovim sa naše slike, neće ni biti potrebno bojenje jer su “prirodno” zelena.

Među jajima koju smo kupili u Gornjim Grbavcima od jednog domaćina koji nije želio da mu spominjeno ime, primjetili smo nekoliko zelenkaste boje.
 

2

- Nije to ništa neobično, u selu, unazad već nekoliko godina, ima više takvih slučajeva da kokoške nose zelenkasta jaja. Moja strina ih i ne farba za Vaskrs, nego samo skuva jer već su “obojena” kaže jedna žena iz Grbavaca. Ne znaju o čemu se radi, ali jaja su osim boje, kao i sva ostala i po obliku i ukusu. Koke se slobodno šetaju po dvorištu, kljucaju šta nađu, prirodno se hrane, i nose jaja svaki dan tako da ih ima i za prodaju.

Ovakvih primjera i zelenih jaja bilo je i u nekim domaćinstvima u Srbiji i RS, a evo sada ih ima i kod nas. U svakom slučaju vrijedi zabiježiti ...

4

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
469823571Unesite mišem ovo: 9141