Dva brata zlatara

9

Više od 60 godina porodični posao

U centru Zvornika jedna do druge, dvije zlatare. Drže ih godinama, braća Nenad i Miroslav Simić. Prvu radnju daleke 1955.godine otvorio je njihov otac od koga su oni, pored redovnog školovanja, “pekli” zanat, a jedno vrijeme su zajedno i radili. Radnju su imali na mjestu današnje robne kuće, a kada je započela njena izgradnja premjestili su se na sadašnju lokaciju. Do rata su braća radila zajedno, a onda je svako otvorio svoju radnju priča Nenad.

On kaže da je posao “opao”, da je slabija kupovna moć stanovništva i da se to ikekako odražava i na kupovinu nakita. - Zlato je skupo, ali se u njega isplati ulagati, znate kako narod kaže treba ulagati u ono što ne može da izgori. Ali dok su nekada kupci pitali šta je najskuplje, sada traže ono što je najjeftinije.
 

55

Nakit se kupuje za razne prilike, najčešće kao poklon za vjenčanje, rodjenje djeteta, rođendane, 8. mart,a sada je taj dan postao sasvim običan. Vremena su se promjenila pa sada manje nakit pravim,uglavnom ga samo prodajem kaže Nenad završavajući razgovor jer su kupci ušli u prodavnicu da pogledaju šta se nudi. Jer zlato je uvijek bilo i biće na cijeni.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
971586342Unesite mišem ovo: 7512